به گفته رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا و جواهر ایران بیشتر از ١٠٠ تن طلای کشور در خانه های مردم ایران بایکوت شده است و با این حساب، مردم کشور بیشتر از ١٠٠ هزار کیلوگرم یا معادل ١٠٠ میلیون گرم طلا ذخیره کرده اند.

در اقتصاد، مفهوم انباشت طلا را در بانک های مرکزی و به عنوان یک پشتوانه برای پول ملی هر کشوری می شناسند و کمتر کشوری در دنیا وجود دارد که مردم برای سرمایه گذاری به سمت خرید طلا یا ارز بروند و از فعالیت های سازنده اقتصاد یا سرمایه گذاری در مسیر تولید و ارزش افزایی استقبال نکنند. اما در ایران پس اندازها معمولا به شکل خاص ایران و تا ۴٠ درصد بالا می رود تا ایران هم در زمینه سرمایه گذاری جزو کشورهای پیشرو و برتر در دنیا شود و هم در نوع و روش! این موضوعی است که به دلایل متعدد و در دهه های اخیر تشدید شده است؛ هرچند ریشه ای تاریخی در این حوزه وجود دارد و ایرانیان به داشتن طلا بسیار علاقه مند هستند اما در سال های اخیر این جریان پس اندازی مردم در حوزه طلا، به دلیل شفاف نبودن وضع اقتصادی کشور و رکود حاکم بر سایر بازارهای سرمایه گذاری باعث افزایش ذخیره طلا شده است. براساس تازه ترین گزارش ها میزان طلای ذخیره شده در خانه ایرانی ها از میزان ذخایر بانک مرکزی کشور هم بیشتر شده و برابر با واردات ٩ماهه کشور در این حوزه است.

١٠٠ تن طلا در خانه های ایرانی
در این حوزه به گفته رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا و جواهر ایران بیشتر از ١٠٠ تن طلای کشور در خانه های مردم ایران بایکوت شده است و با این حساب، مردم کشور بیشتر از ١٠٠ هزار کیلوگرم یا معادل ١٠٠ میلیون گرم طلا ذخیره کرده اند. حال اگر با در نظر گرفتن قیمت ٩۶ هزار و ۴٠٠تومانی یک گرم طلا این میزان ذخیره طلا را به تومان تبدیل کنیم می توانیم بگوییم که ارزش طلای ذخیره شده در خانه ایرانی ها حدود ٩ هزار و ۶۴٠ میلیارد تومان بایکوت شده است که به ازای جمعیت بیش از ٧٧میلیونی ایرانی ها، سرانه ذخیره هر نفر ایرانی را به حدود ٣/١ گرم می رساند.

این موضوع در شرایطی است که با در نظر گرفتن آخرین ترازنامه منتشرشده از میزان ذخیره طلای بانک مرکزی کشور می توان گفت که طلای ذخیره شده در خانه ایرانی ها بیشتر از ذخایر طلای بانک مرکزی کشور است که حدود ٩۵ تن بوده است. هرچند ارقام اعلامی این حوزه بیشتر محرمانه تلقی می شود اما در آستانه آغاز دولت یازدهم محمود بهمنی این رقم را حدود ۵٠٠ تن اعلام کرده بود اما در دولت جدید بود که این رقم حدود ٩۵ تن اعلام شد تا مشخص شود ذخایر کشور هم در حوزه طلا طی دولت های قبل کمتر از میزان اعلامی بوده است. به هر روی نگاهی به آمار واردات طلا هم بالا بودن میزان ذخایر مسکوت طلا در خانه ها را بالا نشان می دهد اگر بدانیم که واردات سال ٨٧ حدود ١٨۶ تن بوده است، این میزان ذخیره حدودا به اندازه ٩ ماه واردات، طلا در خانه مردم کشور وجود دارد.

عدم اطمینان، دلیلی برای ذخیره طلا
در این حوزه، عبادالله محمدولی رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا و جواهر ایران به مهر گفته است که بیشتر از ١٠٠ تن طلا در خانه های مردم ایران وجود دارد که لازم است برای بهره برداری از این حجم طلا بانک مرکزی اقدام به تأسیس بانک طلا کند. این در شرایطی است که با وجود هشدارهای مکرر اقتصاددانان مبنی بر جلوگیری از جریان نقدینگی به بازار طلا و ارز، به نظر می رسد وضع نامعلوم اقتصادی مردم را ناچار به خرید طلا و ذخیره آن در خانه هایشان کرده است. درحال حاضر سایر بازارهای سرمایه گذاری در ایران وضع رکودی را پشت سر می گذارند. کاهش سود بانکی و ریزش های مکرر شاخص های بورس در ماه های گذشته و ثبات نسبی و غیرقابل پیش بینی بودن وضع دلار، باعث شده است که مردم طلا را مطمئن ترین راه برای حفظ ارزش دارایی خود بدانند. نگرانی های مردم کشور برای حفظ ارزش دارایی باعث شده است میزان طلای ذخیره شده در خانه ها از میزان ذخایر بانک مرکزی بیشتر شود.

ذخایر طلای کشور و بانک طلا
بانک مرکزی که با تشدید تحریم ها از افشای میزان دقیق ذخایر طلای خود خودداری می کرد در سال ٩٠ با انتشار یک رقم عجیب باعث شگفتی شد. محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی در دوره احمدی نژاد اعلام کرد میزان ذخایر طلای بانک مرکزی در سال ٩٠ به ۵٠٠ تن رسیده است.

با تغییر دولت، بانک مرکزی ترازنامه جدیدی منتشر کرد که نشان می داد میزان ذخیره طلای بانک مرکزی در سال ٩٠ تنها ٩۵ تن بوده است. بررسی آمار ١٠ساله از میزان ذخایر طلا در این بانک نشان می دهد که این رقم در سال ٨١ تنها ۴١ تن بوده است که با در نظر گرفتن میزان تغییرات ١٠ساله، می توان گفت هر سال به طور متوسط حدود ۵ تن به ذخایر بانک مرکزی اضافه شده است. در این میان گمرک نیز از سال ٨٨ آمار واردات طلا را حذف کرده است اما بررسی آخرین آمار رسمی گمرک نشان می دهد که در یک دوره ٩ماهه حدود ١٨۶ تن طلا به کشور وارد شده است.

از این میان پیشنهاد تأسیس بانک طلا نیز سال هاست که مطرح شده و حتی بانک مرکزی در مقطعی با آن موافقت کرده است اما ایجاد این بانک تا امروز محقق نشده است. اولین بار در سال ٨٧ خبرگزاری ها نوشتند که بانک مرکزی و هیأت وزیران با ایجاد بانک طلا و جواهر موافقت کرده اند اما از آن زمان تاکنون از ایجاد بانک طلا خبری نشد و تنها چند طرح بانکی برای سپرده گذاری طلا اعلام شد که از آن جمله می توان به طرح سپرده گذاری طلا در بانک صادرات اشاره کرد. این درحالی است که وضع نامطمئن اقتصادی طلا را بین مردم ایران تبدیل به نوعی کالای سرمایه ای و پس انداز شخصی کرده است.

مصداق این ادعا تنش در بازار سکه و طلا در دو سال گذشته و در اوج بحران اقتصادی است که با هجوم مردم به این بازارها قیمت طلا در بازار ایران از روند قیمت ها در بازار جهانی بسیار جلوتر افتاد و نرخ ها به صورت لحظه ای جابه جا شد. درحال حاضر نیز با شفاف نبودن وضع بازار طلا در ایران و حتی جهان به نظر می رسد مردم کشور راهکار خرید و ذخیره طلا در خانه هایشان را منطقی ترین گزینه دانسته اند.

منبع: شهروند


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=46634
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

طعنه ذخایر طلای خانگی به بانک مرکزی
طعنه ذخایر طلای خانگی به بانک مرکزی
طعنه ذخایر طلای خانگی به بانک مرکزی
طعنه ذخایر طلای خانگی به بانک مرکزی
طعنه ذخایر طلای خانگی به بانک مرکزی
طعنه ذخایر طلای خانگی به بانک مرکزی