ارمغان جوادنیا*: با توجه به محدودیتهای پیشروی بانکها برای پرداخت تسهیلات، پیمان قربانی، معاون اقتصادی بانک مرکزی در گفتوگو با فرهیختگان عنوان میکند که بانکها مشکلی در پرداخت تسهیلات ندارند. ضمن اینکه ۲۳۶ هزار میلیارد تومان پرداخت شده در قالب تسهیلات جدید بوده است. وی با این حال تاکید میکند درصورت وصول مطالبات معوق بانکی توان تسهیلاتدهی بانکها نیز افزایش مییابد. معاون اقتصادی بانک مرکزی همچنین به اولویتهای بانک مرکزی برای حمایت از بخش تولید اشاره و بیان میکند منابع مالی به سمت فعالیتهای تولید هدایت خواهد شد.
مقامات بانکی بارها در اظهارات خود عنوان کردهاند تا بدهی های دولت به بانک پرداخت نشود از پرداخت تسهیلات معذوریم. با توجه به این مساله، بدهی دولت به بانکها درچه وضعیتی قرار دارد؟
بانکها قادر به اعطای تسهیلات بودند و هستند، بهعبارت دیگر بانکها مشکلی درپرداخت تسهیلات ندارند. این درحالی است که ۲۳۶هزار میلیارد تومانی که پرداخت شده جزء تسهیلات جدید است.
اما نکته مهم این است که هر چقدر مطالبات معوق بانکی برگردد و هر چه دولت بدهی خود به بانکها را صاف کند، توان تسهیلاتدهی بانکها افزایش مییابد.
این بدهی در حال حاضر چقدر است؟
بانک مرکزی این ارقام را منتشر کرده است.
هماکنون این بدهی به چه میزان رسیده است و چقدر از این بدهی وصول شده است؟
الان ارقامی دراین باره ندارم.
در این میان مهمترین اولویت بانک مرکزی برای وصول این بدهی چیست؟
همه این مسائل باید همزمان با هم دنبال شوند. اما مساله مهم این است که در بخش مطالبات معوق بانکی تیم جداگانهای مشغول کارند و بهطور جدی این بحث را دنبال میکنند. از سوی دیگر نقش دولت نیز در این میان پررنگ میشود. بنابراین با توجه به شرایط کنونی و با توجه به وضعیت بودجه هر چقدر دولت بتواند مطالبات معوق را بازپرداخت کند وحمایتهای لازم را در اولویت کاری خود قرار دهد، قطعا میتوان شاهد گشایشی در کار بانکها بود.
شما از فعالیت تیمی سخن گفتید که درحال بررسی مطالبات معوق بانکی و کاهش حجم آن است. این درحالی است که اواخر پارسال نیز ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی از تشکیل کمیتهای برای برای وصول مطالبات معوق بانکی خبر داده بود وکارشناسان و حتی مقامات دولتی بارها نسبت به افزایش آن هشدارهای لازم را داده بودند. نتیجه فعالیتهای این کمیته درحال حاضر به کجا رسیده است و طرحهای مسکن مهر، بنگاههای زودبازده تا چه میزان در افزایش حجم مطالبات معوق نقش داشتند؟
این سوال مرتبط با حوزه اعتباری است. از خودشان بپرسید.
اما شما بهعنوان معاون اقتصادی بانک مرکزی باید در جریان کلیت آن باشید.
همانطور که گفته شد این تیم مشغول فعالیت است و نتایج آن توسط بانک مرکزی اعلام خواهد شد.
برخی اظهارات گویای این است که سرمایه بانکها در دولت آقای روحانی افزایش چشمگیری داشته است، شما دلایل این مساله را در چه میدانید؟
این را هم نمیدانم.
این روزها بحث حمایت از تولید بسیار داغ است. بهگونهای که مقامات دولتی در اظهارات خود بارها از تدوین بستههای حمایتی برای بخش تولید خبر دادهاند. اما مساله اصلی این است که بیتوجهی به تولید طی سالهای گذشته و بوروکراسیهای سیستم بانکی برای ارائه تسهیلات به بخش تولید، مشکلات عدیدهای را متوجه این بخش کرده است. بانک مرکزی برای حمایت از این بخش چه اولویتهایی را مد نظر قرار داده است؟
در بخش تولید سعی کردیم منابع مالی به سمت فعالیتهای تولید هدایت شود. پارسال نیز بیش از ۵۰ درصد کل منابع به سمت بخشهای تولیدی رفت، درحالی که این سهم از تولید ناخالص داخلی ۳۱/۷ درصد بوده است. ضمناینکه سهم سرمایه درگردش در این بخش نسبت به تسهیلات پرداختی مناسب بوده است. بنابراین یکی از اولویتهای بانک مرکزی در سال ۹۳ این است که همین رویه ادامه یابد.
در کنار بحثهایی درباره حمایت از بخش تولید و اولویتهای بانک مرکزی، بحث نرخ تورم مطرح میشود. اواخر سال ۹۲ دولت وعده کاهش نرخ تورم به ۲۵ درصد را داد. این درحالی است که اخیرا محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت از کاهش نرخ تورم به زیر ۲۰ درصد خبرداده است. شما در این میان چه نظری دارید؟ فکر میکنید این وعده محقق شود؟
افق رشد اقتصادی مثبت و تورم در حال کاهش است. از سوی دیگر بازار ارز نیز به ثبات مناسبی رسیده است. در مجموع میتـوان گفت جهتگیری تحولات مثبت است. اما برای اینکه به شرایط مطلوب دست یابیم باید اقدامات تداوم یابد و انشاءالله به آن مقطع خواهیم رسید.
شما در اظهارات خود عنوان کردید که بازار ارز به ثبات رسیده است. برای این مساله چه دلایلی دارید؟
نرخ ارز کاهش مناسبی داشته است. بهعبارت دیگر روند هیجانات این بازاراز بین رفته و بازار ارز باثباتتر شده، بهطوری که تلاطم آن بهشدت کاهش یافته است. از سوی دیگر نرخ اسمی ارز نیز کاهش داشته است. پارسال تورم کشور حدود ۳۴/۸درصد بود بنابراین مهم این است که بازار ارز به ثبات رسیده و این ثبات بهخوبی حفظ شده است.
در عین حال، بانک مرکزی بدون رویکردهای قبلی خود مانند پیشفروش سکه، عرضه سکه و ارز در بازار سیاستگذاری میکند. این درحالی است که تعمیق مرکز مبادلات ارزی، بهبود کیفیت ذخایر ارزی از جمله سیاستهای بانک مرکزی است.
منبع: فرهیختگان