در حالی که با ابلاغ نرخهای اخیر سود سپرده بانکی برخی نگرانیهایی را درباره نرخشکنی مطرح میکردند، مراجعه به شعب بانکها نشان میدهد نرخهای سود سپرده به طور کامل در حال اجراست، اما سود تسهیلات کماکان با همان نرخهای قبل دریافت میشود.
به گزارش پول پرس به نقل از فارس، ۹ اردیبهشت ماه بانک مرکزی در بخشنامهای نرخهای جدید سود را ابلاغ کرد.
بر اساس این بخشنامه که قبل از آن به توافق بانکها و موسسات اعتباری رسیده بود، نرخ سود سپردههای روزشمار و کمتر از سه ماه ۱۰ درصد، سه تا شش ماه ۱۴ درصد، شش تا ۹ ماه ۱۶ درصد، بیش از ۹ ماه تا کمتر از یک سال ۱۸ درصد و سپردههای یک سال ۲۲ درصد تعیین شد.
پس از آن گزارش خبرنگار ما از شعب برخی بانکها نشان میداد، بعضی بانکها سپرده خرد و عادی را با نرخهای مصوب و سپردههای بیش از ۱۰ میلیون تومان و در برخی بانکها بیش از ۳۰ میلیون تومان را در دورههای سه ماهه با سود ۲۲ درصد پرداخت میکردند.
در واقع برخی بانکها به صورت ناقص مصوبه خودشان را اجرا میکردند.
در همین رابطه مدیرعامل بانک ملی به فارس گفت: گزارشهایی مبنی بر عدم اجرای دقیق این توافق در برخی موسسات و بانکها رسیده که امیدواریم این تعداد هم به طور کامل توافق نرخ سود سپرده را اجرا کنند.
چندی بعد، معاون نظارتی بانک مرکزی از اجرای ۹۸.۵ درصدی مصوبه نرخ سود سپرده بانکها خبر داد و گفت: نرخهای سود سپرده که توسط بانکها تعیین و بانک مرکزی آن را ابلاغ کرده، بسیار دقیق در تمام بانکهای خصوصی و دولتی اجرا میشود.
وی با اشاره به گزارشهایی که براساس بازرسیهای بانک مرکزی به دست آمده است، اظهار داشت: بررسیها نشان میدهد ۹۸.۵ درصد از بانکها به درستی این مصوبه را اجرا میکنند که البته ۱.۵ درصد دیگر چندان قابل توجه نیست.
خبرنگار فارس امروز برای بررسی نحوه اجرای این مصوبه به شعب چند بانک مراجعه کرد. برخلاف روزهای ابتدایی ابلاغ این طرح کارمندان شعب میگویند: نرخهای سود روزشمار و کمتر از سه ماه ۱۰ درصد، سه تا شش ماه ۱۴ درصد، شش تا ۹ ماه ۱۶ درصد، بیش از ۹ ماه تا کمتر از یک سال ۱۸ درصد و سپردههای یک سال ۲۲ درصد است.
از آنها میپرسیم اگر ۱۰ میلیون تومان سپردهگذاری کنیم یا بیشتر، آیا سود بیشتری قابل دریافت است؟ که پاسخ همه آنها این است: اگر تا یک ماه پیش مراجعه میکردید، نرخ سود بیشتری پرداخت میشد اما با ابلاغ بخشنامه بانک مرکزی بانکها تنها میتوانند در این نرخها سپرده جذب کنند.
کارمند یکی از شعب به ما میگوید: تا مدتی پیش برای سپرده ۱۰ میلیون تومانی و حتی ۵ میلیون تومانی، سود روزشمار ۲۳ درصد پرداخت میکردیم.
با مراجعه شعب دیگر بانکها پاسخهای مشابهای دریافت میکنیم. یکی از کارمندان بانک نیمه دولتی به ما میگوید: در حال حاضر همه بانکها و حتی موسسات اعتباری نرخ سود ۱۰ تا ۲۲ درصد پرداخت میکنند، الان اگر خود ما هم بخواهیم سپردهگذاری کنیم، باید در این چارچوب باشد.
نامه قدردانی معاون نظارتی بانک مرکزی
مدیرعامل بانک سینا با اشاره به اجرای کامل و درست این مصوبه در شعب بانکها، گفت: امروز معاون نظارتی بانک مرکزی نامهای برای قدردانی از اجرای درست مصوبه به بانک سینا ارسال کرده است.
وی با بیان اینکه علت اصلی اجرای کامل این مصوبه، توافق بانکها بوده است، گفت: علاوه بر نحوه تصویب، دیگر پرداخت سود همانند سابق، کشش نداشت و ادامه این روند موجب ایجاد بحران برای بانکها میشد.
مدیرعامل بانک سینا در پاسخ به این سوال که آیا در این مدت حجم سپردهگذاری کاهش نیافته است، گفت: خوشبختانه تغییری نکرده و علت آن این است که سایر بازارها مانند ارز و طلا نوسان و التهابی نداشته و فرصت سودآوری ایجاد نکرده است است.
پرویزیان ادامه داد: دولت در این باره تصمیمی نداشته که بازار را ملتهب کند و همین مسائل موجب عدم کاهش سپردهگذاری در بانکها شده است.
نرخ سود تسهیلات همانند گذشته دریافت میشود
برای نرخهای سود تسهیلات به شعب بانک دیگری مراجعه میکنیم. کارمند شعبه به ما میگوید: نرخهای سود تسهیلات نسبت به گذشته تغییری نکرده و همان نرخها اعمال میشود.
بنابراین نرخهای سود سپرده کاهش یافته اما سود تسهیلات همچنان به نرخهای قبل اخذ میشود. به گفته مدیرعامل بانک مهر اقتصادی نرخ سود موثر تسهیلات در شبکه بانکی بین ۲۵ تا ۳۵ درصد است.
به گزارش فارس، با توجه به تثبیت نرخهای سود سپرده در بانکها، به نظر میرسد هماکنون بهترین موقعیت برای اصلاح نرخهای سود تسهیلات باشد. متاسفانه از ابتدای سال جاری تاکنون شورای پول و اعتبار تنها یک جلسه داشته و بسیاری از طرحها و پیشنهادات مهم از جمله بازنگری در نرخ سود تسهیلات، معطل مانده است.
انتهای پیام