بانک مرکزی قبلا اعلام کرده بود که برای تامین اسکناس شب عید مردم و همچنین کاهش حجم اسکناسهای خرد، ایران چکهای ۱۰۰ هزار تومانی را که یک بار در سال ۸۹ از گردونه مبادلات پولی حذف شده بود، برمیگرداند و الان زمان بازگشت آنهاست.
به گزارش پول پرس به نقل از تسنیم، ایران چکهای ۵۰ و ۱۰۰ هزار تومانی از سال ۸۷ و با حذف چکپولهای بانکی توسط بانک مرکزی وارد مبادلات پولی و مالی کشور شد ولی بعد از ۲ سال بانک مرکزی با هدف مبارزه با پولشویی اعلام کرد که قصد دارد ایران چکهای ۱۰۰ هزار تومانی را حذف کند و استارت این کار را هم از ۶ بهمن ۸۹ زد.
از آن تاریخ به بعد رسما بازار پولی با ایران چکهای ۱۰۰ هزار تومانی خداحافظی کرد و مبادلات با ایران چکهای ۵۰ هزار تومانی و اسکناسهای خرد انجام شد و کماکان هم صورت می گیرد.
ولی بعد از گذشت ۲ سال از حذف ایران چکهای ۱۰۰ هزار تومانی از ماههای گذشته و با تغییر مدیریتی بانک مرکزی سیاست این بانک برای استفاده این چک پول ها تغییر کرد و بنا شد بار دیگر مردم با ایران چک ۱۰۰ هزار تومانی در بازار کار کنند و این شد که ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی به خبرنگار تسنیم گفت: “ایران چکهای ۱۰۰ هزار تومانی از اسفندماه وارد بازار می شود”.
آنطور که مدیران قبلی بانک مرکزی اعلام کرده بودند برای ورود مجدد ایران چکها به بازار نیاز به چاپ ایران چکهای جدید ۱۰۰ هزار تومانی نیست و بانک مرکزی از همان ایران چکهای چاپ شده پیش از سال ۸۹ استفاده خواهد کرد.
هم اکنون ۱۰ روز از اسفند ماه گذشته ولی هنوز بانک مرکزی و مدیران آن دستور ورود ایران چکهای ۱۰۰ هزار تومانی را به بازار ندادهاند این درحالی است که رئیس کل، قائم مقام و دبیر کل بانک مرکزی هر یک در اظهاراتی جدا اعلام کرده اند که همه چیز برای ورود ایران چکهای ۱۰۰ هزار تومانی به بازار آماده است.
درحال حاضر برای مبادلات نقد در کشور، بیش از ۳۷۱ هزار میلیارد ریال اسکناس و مسکوک در جریان، وجود دارد که ۱۹۰ هزار میلیاردریال- یعنی حدود ۵۱ درصد آن- ایران چک بانک مرکزی است در حالی که از نظر تعداد تنها ۵/۴ درصد اسکناسهای کشور را شامل میشود. بنابراین ، ایران چک ۵۰۰ هزار ریالی، بار اصلی ابزارهای پرداخت نقدی را از نظر ارزش به دوش میکشد.
بانک مرکزی در همین باره اعلام کرده بود که از طرف دیگر، به علت افزایش نقدینگی و تورم دو رقمی طی چند سال اخیر، ارزش ایران چک پانصد هزار ریالی به شدت کاهش یافته است . اگر شاخص تورم را ملاک قرار دهیم، این شاخص از عدد ۱۲/۶۶ در سال ۱۳۸۷ با رشد ۱۷۴ درصدی به ۴/۱۸۱ در آذرماه سال جاری رسیده است. به عبارتی؛ در حال حاضر ۱۳۷ هزار تومان، قدرت خریدی معادل ایران چک۵۰ هزار تومانی سال ۸۷- سال آغاز انتشار ایران چک بانک مرکزی- را دارد.
کاهش ارزش ایران چک ۵۰ هزار تومانی در مراودات پولی در نتیجه افزایش تورم طی سالهای اخیر دلیلی شد تا بانک مرکزی با هدف تسهیل بیشتر مبادلات نقدی، تنظیم ترکیب وجوه نقد و وجود ذخایر خوبی از ایران چک یک میلیون ریالی که پیش از سال ۱۳۸۹ چاپ شده بود ، آمادگی لازم برای انتشار ایران چک یک میلیون ریالی را در صورت نیاز بازار در سال آینده، ایجاد کند.
«چک پول» با هدف تسهیل مبادلات در ایران از سال ۱۳۶۸ منتشر شد و با توجه به فقدان اسکناسهای درشت، از سال ۱۳۷۵ برخی بانکها به انتشار ایرانچک در کنار چک پول روی آوردند که به محض ارایه به شعبه پذیرنده، پشت نویسی و باطل میشد.
در آن سالها که اسکناس ۱۰۰۰ تومانی درشتترین اسکناس کشور بود، چک پولها و ایرانچک بانکها نقش مثبتی در کاهش تقاضای اسکناس و مسکوک ایفا میکردند.
از طرفی، انتشار چک پول توسط بانکها پشتوانه لازم و کافی را نداشت. رواج بیرویه ایران چک بانکها تبعات منفی زیادی به همراه داشت که از جمله آن میتوان، به تشدید رشد نقدینگی از طریق خلق پول توسط بانکها و در نتیجه؛ تضعیف انضباط و ثبات پولی، کاهش کارآمدی سیاستهای پولی و افزایش تورم در کشور اشاره کرد.
بانک مرکزی در سال ۱۳۸۷به منظور مقابله با تبعات منفی انتشار چکپول و ایرانچک بانکها وارد عمل شد و از تاریخ ۲۵/۵/۱۳۸۷ ایرانچک بانک مرکزی جایگزین چکپول و ایرانچک بانکها شد.
انتهای پیام