این روزها سیل زیادی از جویندگان کار کشور علاقمندند در نظام بانکی کشور مشغول به کار شوند این در حالیست که بحث های زیادی در خصوص شرایط کاری کارکنان بانک وجود دارد.
از یک سو عده ای کار در بانک را مدینه فاضله می دانند و آرزوی پیوستن به نظام بانکی کشور را دارند و از سوی دیگر عده ای کار بانک را کاری بسیار پرمسئولیت می دانند که انجام آن مناسب هرکسی نیست و معتقدند کار در بانک چندان هم آش دهن سوزی نیست!
برای روشن شدن زوایای مختلف کار در بانک با علی زبردست یکی از کارشناسان با سابقه بانکی که بیش از ۱۵ سال سابقه کار دارند مصاحبه ای انجام دادیم که توجه شما را به مشروح آن جلب می کنیم.
آقای زبردست می گویند کارمند بانک شدن به معنای تامین آینده زندگیست برای همین خیلی ها دوست دارند به هرطریقی شده به بانک راه یابند آیا شما این گفته را تایید می کنید، نظرتان در این خصوص چیست؟
در آمد های بخش های مختلف تولیدی و اقتصادی کشور متفاوت است بانک ها نسبت به برخی از نهاد ها مثل شرکت های نفتی و مخابرات درآمد کمتری دارند با این وجود از آنجایی که کارمندان بانک بیشترین ارتباط را با مشتریان دارند و راه های متعددی هم برای تتمیع ایشان وجود دارد بانک ها در همه جهان تلاش می کنند زندگی کارمندانشان را به خوبی بسازند تا کمتر دچار آسیب و یا خدای نکرده لغزش شوند.
مزایای کار در بانک ها چیست؟ به عبارتی چه چیزی کاردر بانک را دلچسب می کند؟
برخلاف تصور عموم حقوق کارکنان بانک ها آنچان دلچسب نیست تنها سمت های مدیریتی مثل مدیر عامل ، هیات مدیره، و مدیران از حقوق های بالاتری برخودارند و سایرین حقوق های معمولی دریافت می کنند. اما آنچه کار در بانک را دلچسب می کند وام هایی است که هر از چند گاهی به کارمندان تعلق می گیرد. البته بانک وام را به همراه سودش دریافت می کند اما اینکه بدون دردسرهایی که عموم مردم برای دریافت وام تحمل می کنند این مزیت نسبت به سایر سازمانهاست.
این را هم اضافه کنم هر سازمانی مزایای ویژه ای برای کارکنان خود دارد و شاید هم اسم بانکها زیاد برای مردم مطرح است ولی حتی نهادها و سازمانهایی دیگر هم مثل شرکت های هواپیمایی مزیت خاصی برای کارکنان خود فراهم کرده اند.
این وام ها به چه شکل واگذار می شوند در مورد آنها بیشتر توضیح بدهید؟
هراز چند گاهی مثلا بازه زمانی دوساله وام جعاله، و یا سه بار در طول خدمت در بانک وام خرید مسکن و یا خرید خودرو به کارکنان تعلق می گیرد و می توانند برای آن درخواست وام بدهند یا اینکه مثلا بانکی با شرکت های خودرو سازی ای مثل ایران خودرو یا سایپا قرارداد می بندند و به کارکنانشان اعلام می کنند برای دریافت وام به آنجا مراجعه کنند.
کار در بانک های دولتی بهتر است یا بانک های خصوصی؟
دراین مورد نمی شود حکم کلی صادر کرد. کاردر هرکدام از بانک ها جاذبه های خاص خودش را دارد. کار در بانک های دولتی از امنیت شغلی بالاتر و وام های مرتب تری برخوردار است اما بانک های خصوصی وام های خوبی حتی با رقم بالاتری به کارکنانشان می دهند.
شما از اینکه در بانک کار می کنید راضی هستید و کار در بانک را به سایرین هم توصیه میکنید؟
من زمانی که مدرک دکترای خود را دریافت کردم از سوی چند دانشگاه پیشنهاد حضور در هیات علمی را داشتم اما در بررسی هایی که انجام دادم ترجیح دادم در بانک بمانم. البته این را در نظر بگیرید که کار در بانک از حساسیت ویژه ای برخوردار است و هرکسی نمی تواند وارد این حرفه شود . کسانی که از روحیه لازم برخوردار نیستند نباید وارد بانک شوند.
به نظر شما میزان رضایت کارکنان بانک از حضورشان در بانک چقدر است؟
ما در همین بانک خودمان تحقیقاتی در این خصوص انجام دادیم و مشخص شد حدود ۷۳ درصد از کارکنان بانک از کارشان رضایت دارند.
اما جالب است بدانید هرچه تحصیلات و موقعیت شغلی افراد افزایش می یابد میزان رضایتشان از کار هم بیشتر می شود. کسانی که تحصیلات کمتری دارند احساس می کنند به آنها اجحاف شده و کارهای سخت و یدی بیشتر از توانشان به آنها سپرده شده. متصدیان امور بانکی شعب یا تحویلداران که شغل حساس تری دارند هم رضایت کمتری نسبت به کارشان دارند.
کسانی که علاقمند به کار در بانک هستند چه ویژگی هایی باید داشته باشند؟
نیروهای شاغل در بانک ها به دوبخش نیروهای صف و ستاد تقسیم می شوند.
نیروهای صف کسانی اند که در شعب کار می کنند . کار در این بخش کاملا تخصصی است و تنها کسانی که علاقمند به حساب و کتاب اند در این عرصه موفق ترند.
کار در این حوزه در ارتباط مستقیم با مشتریان است فرد باید از حسن خلق و رفتار مناسب برخوردار باشد چون شعب ویترین کار بانک ها هستند و مشتری مداری الویت اصلی این روزهای بانک هاست. از سوی دیگر باید این افراد از نظم بالا و روحیه کارمندی برخوردار باشند.
نیروهای ستادی کار پشتیبانی را برعهد دارند این کار از حساسیت های کمتری نسبت به شعب برخوردار است با این وجود کارکنان این بخش ها باید بتوانند در اسرع وقت مشکلات احتمالی شعب را برطرف کنند.
چه توصیه ای برای کسانی که علاقمند به کار در بانک هستند یا در شرف ورود به بانک اند دارید؟
قبل از ورود به بانک حتما در خصوص بانک و بانکداری مطالعه کنند. حتما قبل از ورود به یک بانک یا مراجعه برای مصاحبه در خصوص آن بانک و عملکردش مطالعه کنند . حداقل یک بار به وبسایت بانک مراجعه کنند. اصطلاحات اولیه بانکی را بشناسند مثلا بدانند که در سیستم بانکداری اسلامی چیزی به نام بهره وجود ندارد بلکه نرخ سود صحیح است.
از سوی دیگراین روزها هدف اصلی بانک ها در آمد زایی است پس هنگام مراجعه به بانک اندکی بازاریابی بدانید و توصیه یا پیشنهادهایی برای افزایش منابع بانک داشته باشید و یکی از اهداف تان را جذب و افزایش مشتری های بانک بدانید.
آیا نکته ویژه ای هست که بخواهید با خوانندگان ما مطرح کنید؟
کسی که قصد ورود به بانک را دارد باید صد درصد از خودش مطمئن باشد. توجه شما را به ماجرای اختلاس اخیر جلب می کنم در این ماجرا تنها دو شعبه از دوبانک کشور دخیل بودند اما این ماجرا حیثیت نظام بانکداری را زیر سوال برد و سلامت کارکنان بانک ها که اکثرشان باصداقت تمام کار می کنند را خدشه دار کرد.
بنابراین در گزینش کارکنان بانک ها باید از بین افراد مطمئن و به اصطلاح عموم خانواده دار انتخاب شوند البته بانک ها همه تلاش شان را در این خصوص به کار می برند اما کسی که قصد کار در بانک را دارد باید از شرایط ویژه کار در این حوزه و مسئولیت های خطیر افراد هم مطلع باشد.
منبع: باشگاه خبرنگاران