هرچند بازار پر از طلاهایی است که با برندهای خارجی به مشتریان فروخته می‌شود اما باید بدانید که این زینت‌آلات ظریف و دوست‌داشتنی کار هنرمندان ایرانی است که برای فروش بهتر، جلب‌نظر مشتری و البته دریافت وجوهی بالاتر به عنوان طلای خارجی و صاحب برند به متقاضیان فروخته می‌شود. اساسا به اعتقاد رییس اتحادیه طلا و جواهر کشور هیچ برندی در کشور وجود ندارد و آنچه با مارک‌های معروف در بازار عرضه می‌شود به‌طورکل تقلبی است. یک نکته مهم دیگر آنکه اگرچه طلا یک قیمت مشترک در جهان و کشور دارد اما وجود یک آیتم باعث شده دست فروشنده برای تعیین قیمت به دلخواه خود کاملا باز باشد و این آیتم همان اجرت ساختی است که در هیچ نقطه‌ای نمی‌توانید برای آن نرخی یکسان پیدا کنید. توجه داشته باشید که خریدوفروش طلا هم مانند کالاهای دیگر نیاز به داشتن اطلاعات اولیه‌ای دارد که نداشتن آن موجب متضررشدن طرف معامله می‌شود. این نکات اولیه را در گفت‌وگو با محمد کشتی‌آرای رییس اتحادیه طلا و جواهر کشور می‌خوانید:

‌بازار طلا از آن‌دست بازارهایی است که از صفر تا صد آن دست فروشنده است. این را از تفاوت قیمت‌ها در این بازار می‌توان فهمید. تفاوت قیمتی که تنها از یک محل ناشی می‌شود و آن اجرت ساخت است. چرا اجرت‌ها اینقدر متفاوت است؟
اجرت و کارمزد یک روال صنفی دارد و بر اساس قیمت تمام‌شده، سود تولیدکننده و هزینه‌های جانبی محاسبه می‌شود. تفاوت اجرت بسته به نوع کاری که روی طلا انجام می‌شود متفاوت است. مثلا کاری مانند النگو از ساده‌ترین و کم‌اجرت‌ترین کارهاست. یک‌سری تولیدات نیز به‌وسیله ماشین ساخته می‌شود که اجرتی مشخص و تعیین شده دارد. زنجیرهای دورنگ و مصنوعات سه‌رنگ هم هرکدام نرخی مجزا دارند. برخی از مصنوعات ترکیبی از کار دست و ماشین است ولی برخی فقط به‌وسیله ماشین‌های ریخته‌گری تولید می‌شود. مصنوعاتی هم هستند که به‌وسیله دستگاه‌های تراش روی آن کار می‌شود. بعضی از کارها هم هست که به‌دلیل محدودبودن تولید آن، قیمت بالاتری می‌خورد و در مقابل بعضی به دلیل عرضه زیاد، اجرت‌های پایینی دارند. با این توضیحات کاملا واضح است که نمی‌توان کارمزد ثابتی را برای طلای ساخته‌شده تعیین کرد.
‌ کف و سقف اجرت‌ها چقدر است؟
نمی‌توان قیمت مشخصی داد. ضمن آنکه قیمت طلا هم در اجرت ساخت موثر است. به این مفهوم که در ساخت طلا همیشه مقداری پرت طلا وجود دارد بنابراین هرچقدر قیمت روز طلا بالاتر باشد هزینه پرتی طلا هم بالاتر رفته و در نهایت اجرت ساخت هم افزایش می‌یابد.
‌ اما در بازار طلای دست دوم خبری از کارمزدها نیست. خرید این نوع طلاها را توصیه می‌کنید؟
فروش طلای دست دوم و یا به عبارتی طلای شکسته از نظر بهداشتی و استاندارد غیرقانونی است.
‌ یکی دیگر از دلایل تفاوت قیمت‌ها عیار است. چند نوع عیار در کشور وجود دارد؟
هر چقدر عیار طلا بالاتر باشد اجرت ساخت هم افزایش می‌یابد. ما در داخل کشور کمتر از ۱۸عیار نداریم. عیارهایی مثل ۲۰، ۲۱ و ۲۲ هم جزو عیارهای تعریف‌شده و استاندارد است. در برخی از مناطق کشور مانند استان یزد طلاها با عیار ۲۰ عرضه می‌شود. در استان‌های جنوبی غالب مصنوعات ۲۱عیار است، استان‌های شرقی و جنوب‌شرقی طلای ۲۲عیار استفاده می‌کنند و در مناطق شمالی و خراسان اکثر تولیدات ۱۸عیار است. طلای ۲۴عیار نیز اساسا وجود ندارد. عیار۲۴ به‌دلیل نرم‌بودن امکان تبدیل‌شدن به مصنوعات را ندارد و فقط به عنوان روکش در برخی مصنوعات استفاده می‌شود.
‌کشور سازنده طلا نیز در تعیین قیمت‌ها دخیل است به‌طوری‌که می‌بینیم طلاهای ایتالیایی عمدتا با قیمت‌هایی بالا فروخته می‌شود.
بازار مصنوعات طلا دست ایران است و ورود هرگونه مصنوع خارجی ممنوع است. برخی از این کارها به صورت قاچاق وارد می‌شود و برخی دیگر به دلیل مشابهت با نمونه خارجی هرچند در داخل تولید شده اما به اسم مصنوع خارجی فروخته می‌شود. تمام النگوها و زنجیرها کار ایران است. فقط برخی کارهای فانتزی که به‌صورت غیرقانونی وارد می‌شود محصول کشورهای دیگر است. اما باید توجه داشته باشید که چیزی به اسم طلای ایتالیایی وجود ندارد.
‌اما بسیاری از طلاها با برندهای معروف فروخته می‌شود.
تمام این محصولات تقلبی است. مصنوعات ساخته‌شده تحت‌عنوان برندهای معتبر جهانی آنقدر گران است که واردکردن آن به هیچ‌وجه مقرون‌به‌صرفه نیست. تمام آنچه در بازار به نام شرکت‌های معروف فروخته می‌شود ساخت خود ایران و کپی از نمونه اصلی است.
‌جواهرات هم از آن مصنوعاتی است که نیاز به اطلاعات زیاد دارد. چند نوع سنگ گرانبها داریم؟
چهار سنگ اصلی داریم که گرانبها نام دارد. الماس یا برلیان، یاقوت قرمز، یاقوت‌کبود و زمرد. باقی سنگ‌ها نیمه‌گرانبها هستند که فیروزه، عقیق، توپاز، گارنت و اوپال از آن‌دست است. مروارید، مرجان و کهربا نیز سنگ نیست و در گروه گوهرها جای دارد.
‌طبق استانداردها قیمت جواهر هنگام فروش چقدر کاهش می‌یابد؟
سنگ‌های گرانبها تا ۱۵درصد اما سنگ‌های بدلی تا ۴۰درصد افت قیمت خواهند داشت.

منبع: شرق


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=26505
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

طلاهای خارجی که ایرانی است
طلاهای خارجی که ایرانی است
طلاهای خارجی که ایرانی است
طلاهای خارجی که ایرانی است
طلاهای خارجی که ایرانی است
طلاهای خارجی که ایرانی است