در حالی آخوندی تلویحا بانک مسکن را ورشکسته دانسته که طیبنیا دیگر وزیر اقتصادی دولت تدبیر و امید چند ساعت پس از این اظهارنظر درگیر شدن بانک مسکن در طرح مهر را باعث سودآوری خوب برای بانک مذکور اعلام کرد.
به گزارش پول پرس به نقل از تسنیم، هم قبل و هم بعد از اینکه عباس آخوندی سکاندار هدایت وزارت راه و شهرسازی شود یکی از برنامههای خود را ایجاد صندوقهای پسانداز مسکن اعلام و بر شکست انحصار بانک مسکن در این حوزه تاکید کرد. در لابلای اعلام جزئیات برنامههای دولت برای بخش مسکن، آخوندی بهطور متناوب مسکن مهر را به باد انتقاد گرفته و معتقد بوده و هست که بیش از ۴۰ درصد افزایش پایه پولی کشور منبعث از همین طرح است.
وی در جدیدترین اظهارنظرش نیز به سبک و سیاق چند ماه اخیر بار دیگر مسکن مهر را مورد تفقد قرار داد و در نشست ماهانه جامعه اسلامی مهندسین به گروگانگیری طرح مهر اشاره کرد و گفت: متاسفانه طرح مسکن مهر به نوعی بانک مسکن را گروگان گرفت تا جایی که این بانک ۳ برابر ظرفیت خود در مسکن مهر تسهیلات پرداخت کرده و تجدید ساختار مالی و افزایش سرمایه آن اجتنابناپذیر است.
آخوندی این را هم گفت که همه بدهیهای بانک مسکن مورد تائید دولت است و وضعیت کنونی این بانک با استانداردهای بانکداری فاصله دارد. اما شاید مهمترین سخنی که بر زبان وزیر راه و شهرسازی جاری شد مربوط به اظهاراتش مبنی بر ورشکسته بودن بانک مسکن بر اساس استانداردهای حسابداری و عدم توان این بانک در پرداخت تسهیلات بود.
سخنان انتقادی آخوندی حاوی نکاتی است. اول آنکه تسهیلاتی که بانک مسکن در قالب طرح مهر پرداخت کرده از محل منابع داخلی این بانک نبوده و بانک مرکزی خط اعتباری ۵۰ هزار میلیارد تومانی را به پروژههای مسکن مهر اختصاص داده است.
از سوی دیگر بانک مسکن در پروسه پرداخت تسهیلات مسکن مهر فقط نقش یک کارگزار را داشته است و بس. در این نقش نیز منافع زیادی نصیب کارگزار شده است و بنابراین ادعای ورشکسته شدن بانک مسکن با واقعیتهای ملموس فاصله کهکشانی دارد.
این احتمال نیز وجود دارد که بانک مسکن اندکی بابت معوقات بازپرداخت تسهیلات مسکن مهر دچار زحمت شود که البته میزان معوقات (حدود ۴۰۰ میلیون تومان) ناچیز است. اما واقعیت آن است که معوقات به سود بانک مسکن خواهد بود و دوران مشارکت متقاضی را افزایش خواهد داد. فرآیندی که سود بیشتری را نصیب کارگزار میکند.
در حالی تردید جدید به ادعای وزیر راه و شهرسازی وارد است که طیبنیا دیگر وزیر اقتصادی دولت تدبیر و امید به فاصله کمتر از ۴۸ ساعت برآیند حضور چند ساله بانک مسکن در طرح مهر را اینگونه توضیح داد: درگیر شدن بانک مسکن در این طرح به سودآورتر شدن این بانک منجر شده است و بانک مسکن سودآوری خوبی دارد.
اظهارت ضد و نقیض دو تن از وزاری اقتصادی دولت روحانی حکایت از وجود اختلاف نظرهای پنهان در کابینه دارد.
آخوندی از یک سو به دنبال ایجاد صندوقهای پسانداز مسکن بهعنوان یکی از برنامههای اصلیاش در همه بانکهاست و همواره بر شکستن انحصار بانک مسکن در زمینه ارائه تسهیلات بخش مسکن تاکید کرده است. ورشکسته جلوه دادن بانک مسکن نیز احتمالا یکی از تلاشهای وی در راستای نیل به هدف وارد کردن سایر بانکها به حوزه پرداخت تسهیلات مسکن بوده است.
تلاشی که خیلی زود با موضعگیری وزیر اقتصاد مواجه شده است، اینگونه به نظر میرسد وزیر راه و شهرسازی که انتقاد از طرح مسکن مهر یکی از ترجیعبندهای همیشگیاش شده در اجرای برنامههای جایگزین این طرح با موانع جدی روبروست.
آخوندی چند هفته پیش نیز اظهارات دو تن از معاونانش در خصوص رایزنی برای افزایش تسهیلات مسکن مهر را از اساس تکذیب کرد. از شواهد پیداست که بانک مسکن تا مدتها انحصار پرداخت تسهیلات مسکن را در اختیار خواهد داشت و به این ترتیب باید منتظر کاهش انتقادات از طرح مسکن مهر و تسهیلات پرداخت شده در آن بود.
وزیر راه و شهرسازی فردا برای دیدار با مدیران بانک مسکن به خیابان عطار میرود، بدون شک یکی از اهداف آخوندی از این برنامه برطرف کردن کدورتهای احتمالی در هفتهها و ماههای اخیر است. احتمالا تخصیص باقیمانده خط اعتباری مسکن مهر به پروژههای این طرح و همچنین افزایش ۵ میلیون تومانی تسهیلات مسکن مهر موضوعاتی خواهد بود که وزیر راه آنرا با مدیرعامل بانک ورشکسته مسکن (به تعبیر آخوندی) مطرح خواهد کرد.
انتهای پیام