رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه نظام بانکی کشور به طور مستمر براساس مقتضیات روز نیازمند استفاده از ابزارهای جدید است، گفت: بانک مرکزی تلاش می‌کند با تقید کامل نسبت به اصول دین، چارچوب‌های بانکی را بازنگری کرده و نسبت به استفاده از ابزارهای جدید مالی همچون عقود اسلامی راهکارهای لازم را پیاده‌سازی کند.

در رخدادی کم نظیر، دکتر ولی الله سیف به عنوان سخنان پیش از خطبه های نمازجمعه تهران، به تشریح روند فعلی کاهش تورم و تلاشهای بانک مرکزی در این خصوص پرداخت.

به گزارش پول پرس، آن گونه که تسنیم خبر داده، رئیس کل بانک مرکزی گفت: نقشه راه بانک مرکزی در راستای حرکت به سوی بانکداری اسلامی است که در این راه به راهنمایی آیات عظام و مراجع نیازمندیم و بانک مرکزی آماده دریافت پیشنهادات و انتقادات ازسوی همگان است.

وی افزود: ایران اسلامی یکی از کشورهایی است که توانسته قانون مبتنی بر قوانین اسلامی را در سیستم بانکی خود پیاده‌سازی کند و نظام پولی کشور را براساس عقود اسلامی اداره کند، صرفنظر از برخی از اقدامات اجرایی، روح حاکم بر نظام بانکی کشور مبتنی بر مبانی اسلامی است.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه نظام بانکی کشور به طور مستمر براساس مقتضیات روز نیازمند استفاده از ابزارهای جدید است، گفت: بانک مرکزی تلاش می‌کند با تقید کامل نسبت به اصول دین، چارچوب‌های بانکی را بازنگری کرده و نسبت به استفاده از ابزارهای جدید مالی همچون عقود اسلامی راهکارهای لازم را پیاده‌سازی کند.

سیف ادامه داد: بانک مرکزی به سبب برعهده‌داشتن مسئولیت بانک دولت، نقش بی‌بدیلی در اجرای طرح‌های عظیم توسعه‌ای از طریق انتشار اوراق مشارکت، اوراق مشارکت گواهی سپرده، صکوک و اعطای خط اعتباری دارد.

این مقام مسئول در بخشی از سخنان خود با اشاره به وظایف گسترده بانک مرکزی در ارائه تسهیلات اظهار داشت: تاکنون ۵ میلیون فقره تسهیلات ازدواج در سیستم بانکی کشور به ارزش ۱۲۵ هزار میلیارد ریال ارائه شده است.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بانک مرکزی در صف نخست‌ تحریم‌ها قرار دارد اذعان داشت: بخش قابل توجهی از تلاشهای بانک مرکزی در دهه اخیر به تامین نیازهای اقتصاد و حفظ تعادل بازار ارز و کنترل آن معطوف شد که تلاش می‌کنیم متناسب با اعمال تحریم‌ها و هدف قرار گرفتن ابزارهای مالی در اقدامات خود برای بهبود عملکرد بانک‌های کشور تجدید نظر کنیم.

سیف افزود: در این راستا حفظ ثبات پولی، حرکت به سمت بانکداری متمرکز، بازنگری و تقویت ستاد بانک مرکزی و تقویت ادارات تخصصی آن و بومی‌سازی ساختار متناسب با نیازهای کشور مبتنی بر بانکداری بدون ربا و اصلاح مستمر آن در راستای حفظ سلامت مالی و کنترل در شبکه بانکی، ادامه فعالیت‌های مربوط به ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی، افزایش پوشش بستر نظارتی بانک مرکزی، افزایش شفافیت مبادلات و مبارزه با پولشویی و تلاش در راستای اقتصاد مقاومتی از رویکردهای مورد توجه بانک مرکزی است.

وی تصریح کرد: در صورت ادامه یا تشدید تحریم‌ها معیارهای حفظ اصول پایداری داخلی و خارجی و ثبات نظام مالی را مورد توجه قرار می‌دهیم و بدین منظور تامین ارز مورد نیاز برای کالاهای اساسی، کاهش رفتارهای گروهی به منظور کنترل شتاب تورم، حمایت بی‌وقفه از بازار ارز به منظور تامین نیازهای عمومی، مبارزه با اقدامات سودجویانه، تامین ارز مورد نیاز شرکت‌های بازرگانی دولتی و شرکت پشتیبانی امور دام به منظور تامین مطلوب نیازهای اساسی و تنظیم بازار صورت گرفته و هم اکنون در خصوص وضعیت ذخایر احتیاطی اقلام مذکور در ماه‌های پایانی سال که در روزهای آغازین دولت یازدهم نگرانی‌هایی در مورد آن وجود داشت، نگرانی‌ها منتفی است و وضعیت مطلوبی داریم.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: همچنین نظام تخصیص ارز با اولویت کالاهای اساسی و کنترل تخصیص‌های وارداتی، کنترل فروش ارز در بازار بانکی، کنترل فعالیت مرکز مبادلات ارزی به منظور کنترل نوسانات ارزی انجام گرفت.

سیف با بیان اینکه تولید را فراموش نکرده‌ایم، اظهار داشت: مساعدت و تامین نیاز تولید در حوزه تامین نقدینگی، ارائه تسهیلات خاص، تسهیل مقررات و ضوابط و اقدامات قانونگذاری از وظایف بانک مرکزی است که در این راستا در تامین نرخ سود تسهیلات بانکی رویه تشویق سرمایه‌گذاری و کاهش هزینه‌های تولید را مورد توجه قرار دادیم.

وی ادامه داد: طیف وسیعی از اقدامات آغاز شده و برخی از برنامه‌ها اجرایی شده است که در این راستا بازنگری در مقررات ارزی به منظور حذف مقررات زاید و بخشنامه‌های متناقض برای روان‌سازی تجارت، برنامه‌ریزی برای تامین ارز مورد نیاز دارو و تجهیزات پزشکی و کالاهای اساسی، همچنین تخلیه سریع کشتی‌های پهلو گرفته در بنادر، ایجاد سرعت در دریافت تسهیلات واحدهای تولیدی، رفع موانع فعالیت صرافی‌های بانکها و استفاده از آنها به عنوان مجاری نقل و انتقالات ارزی، برنامه‌ریزی برای افزایش توان ارائه تسهیلات بانکها با واگذاری اموال، ممنوعیت خروج بدهکاران بانکی و بازنگری در آئین‌نامه وصول مطالبات جاری بانکها صورت گرفته است.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به نقش موثر بانکداری الکترونیک در پیاده‌سازی قانون هدفمندی یارانه‌ها تصریح کرد: استفاده از ابزارهای نوین بانکداری الکترونیک باید در کشور تکمیل شود. چرا که با راه‌اندازی سامانه‌های مختلف در بازارهای الکترونیک تعداد تراکنش‌ها افزایش یافته که این مسئله حکایت از توسعه کمی و کیفی بانکداری الکترونیک در کشور دارد و هم اکنون در مقایسه با کشورهای همسایه در این زمینه وضعیت مطلوبی داریم.

سیف افزود: تولید، پردازش و گردآوری انتشار آمارهای اقتصادی از دیگر فعالیت‌های بانک مرکزی است که در این راستا رصد هزار متغیر اقتصادی در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد.

وی هدایت اقتصاد به دوره کاهش تدریجی تورم را از رویکردهای فعلی بانک مرکزی عنوان کرد و گفت: بازار ارز وارد فاز آرام و ثبات نسبی نرخ‌ها شده و بخش عمده‌ای از فعالیت‌های سفته‌بازانه از این بازار خارج شده که این مسئله در تصمیم‌سازی‌ها و پایداری هزینه‌فایده طرح‌های تولیدی نیز تاثیر داشته به طوری که شواهدی از بازگشت مازاد اقتصاد به سمت فضای تولید به چشم می‌خورد.

این مقام مسئول تصریح کرد: شتاب تورم از ۴۶.۱ درصد در خردادماه رو به افول گذاشته و این روند کاهشی تداوم دارد به طوری که ارزیابی تغییرات شاخص کالاهای اساسی نشان می‌دهد در آبان سال جاری نسبت به آبان سال گذشته به ۲۹.۶ درصد کاهش یافت و میانگین تورم ۱۲ ماهه در مهرماه به ۴۰.۴ درصد و در آذر به ۳۹.۳ درصد رسیده است.

وی ادامه داد: روند مجموعه تورم و تغییرات شاخص‌های بها نشان می‌دهد که نرخ تورم در ماه‌های آتی رو به کاهش خواهد بود، باید تاکید داشت که از شتاب قیمت شاخص اقلام خوراکی و آشامیدنی از آبان به نحو مشخصی کاهش یافته و امید می‌رود شدت احساس تورم با کاهش شتاب تورم در اقلام خوراکی و آشامیدنی که در سبد هزینه اقشار آسیب‌پذیر سهم زیادی دارد برای این اقشار مرتب کمتر شود.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه با کاهش نوسانات نرخ ارز و برقراری ثبات نسبی در بازار ارز در ماه‌های اخیر روبه‌رو بودیم، گفت: این مسئله نشان می‌دهد کاهش تدریجی و منطقی نرخ دلار با کاهش شدت تحریم‌ها و تداوم ثبات و کاهش نرخ در این بازار کلیدی در ماه‌های آتی ادامه می‌یابد.

سیف افزود: جلوگیری از گسترش سفته‌بازی در بازارهای داخلی کماکان مورد اهتمام بانک مرکزی است و زمینه‌سازی تدریجی برای بازگشت به نظام ارز یکسان در سال آتی در برنامه میان‌مدت بانک مرکزی قرار دارد.

به گفته وی، تسهیل فضای مراودات بانکی و ارتقای توان خدمت‌رسانی بانکها به صورت مستمر ادامه خواهد داشت و فعال‌سازی بخش‌های مغفول مانده اقتصاد و بازنگری‌های مقتضی در بازارهای ارزی و افزایش چتر نظارتی بانک مرکزی به منظور تحقق حماسه اقتصادی در برنامه بانک مرکزی قرار دارد.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه رعایت اعتدال و شفافیت، اصل بانک مرکزی برای آینده است، اذعان داشت: بانک مرکزی به رعایت انضباط پولی و مهار تورم و ثبات نرخ ارزی در تدوین برنامه‌های آتی متعهد است و چاره‌اندیشی برای افزایش نقش‌آفرینی شیوه‌های غیربانک‌محور در تامین اقتصاد نظیر بازار سرمایه و ابزارهای مبتنی بر عقود اسلامی راهکارهای مدنظر ما برای سالم‌سازی فضای اقتصادی تولید در کشور است.

سیف از همکاری بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی برای تامین منابع مالی مورد نیاز در پروژه عظیم مسکن مهر خبر داد و گفت: تلاش می‌کنیم شیوه‌های مالی مناسبی را برای تامین منابع مالی مورد نیاز پروژه‌های مسکن مهر در نظر بگیریم تا شاهد بهره‌برداری کامل از سرمایه‌گذاری‌های این بخش باشیم.

وی افزود: بانک مرکزی در ایفای وظایف قانونی خود در رشد و خروج از رکود و تامین مالی، تامین مالی حدود ۵۰ طرح عظیم اقتصادی دولتی و غیردولتی را با استفاده از منابع خارجی در دست دارد و به زودی شاهد فعال شدن پروژه‌های فولاد، پتروشیمی، آب، نیرو و زهکشی که با کمبود منابع بودجه‌ای با توقف مواجه شده بودند خواهیم بود.

رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: طرح‌های بانک مسکن در صف تعریف طرح در شورای عالی پول و اعتبار است تا قدرت نهایی خریدار مسکن افزایش یافته و رونق به ساخت و ساز برگردد.

سیف اذعان داشت: بانک مرکزی در تلاش از فعالیت بانکهای تخصصی حمایت کرده تا این بانک‌ها گره‌گشای حوزه‌های تخصصی تحت حمایت خود باشند. به عنوان مثال بانک مسکن که به عنوان محور تامین منابع مالی مسکن مهر و تامین منابع مالی رشدبخشی به ساخت و ساز است تلاش خواهیم کرد بر کارآمدی آن بیفزاییم.

وی افزود: در طول سال‌های گذشته مشکلات اقتصادی موجب شده میزان مطالبات بانکها افزایش یابد و بخش قابل توجهی ازمنابع از چرخه خارج شود که در این راستا بانک مرکزی به واحدهای تولیدی در بازپرداخت بدهی‌ها کمک می‌کند تا با بازگشت تسهیلات پرداخت شده به سیستم بانکی هم به بانک‌ها کمک شود و هم شاهد آثار ضدتورمی آن باشیم.

رئیس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: اگرچه سیاست پولی بانک مرکزی در ماه‌های اخیر در مهار فشارهای تورمی بوده است اما این مسئله به معنای غفلت بانک مرکزی از نیازهای تولید نیست بطوری که در جلسه‌ای که اخیرا با معاونت اول ریاست جمهوری و وزارت صنعت، معدن و تجارت داشتیم افزایش توان ارائه تسهیلات بانکها مورد اشاره قرار گرفت.


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=24409
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :
  1. علی گفت:

    قبلن رسم بود تو مصاحبه های مطبوعاتی و در جمع رسانه ها صحبت کنند…

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

سخنرانی رئیس کل بانک مرکزی در نمازجمعه تهران
سخنرانی رئیس کل بانک مرکزی در نمازجمعه تهران
سخنرانی رئیس کل بانک مرکزی در نمازجمعه تهران
سخنرانی رئیس کل بانک مرکزی در نمازجمعه تهران
سخنرانی رئیس کل بانک مرکزی در نمازجمعه تهران
سخنرانی رئیس کل بانک مرکزی در نمازجمعه تهران