دبیرکل بانک مرکزی از سهم بیش از ۴۵ درصدی ایرانچکها در اسکناس رایج و نیاز به حداقل دو سال زمان برای جایگزینی آنها خبر داد و گفت: سیستم بانک کارگشایی برای تعادلبخشی در بازار سکه سنتی و ناکارآمد است و این روش تغییر می کند.
به گزارش پول پرس به نقل از فارس، محمود احمدی درباره ارائه پیشنهاد ادامه انتشار ایران چک بانک مرکزی در قالب لایحه بودجه سال آینده، اظهارداشت: براساس قوانین سالانه بودجه ما ایران چک را در برابر پشتوانه پول، تحت نظارت هیئت نظّار و براساس شورای پول و اعتبار منتشر میکنیم.
وی با بیان اینکه دقیقا همان فرایندی که برای انتشار اسکناس انجام میشود، برای انتشار ایران چک هم لحاظ شده است، افزود: ایران چک زیر نظر هیئت نظارت بر اندوخته اسکناس، چاپ، فرسودهگیری، ابطال میشود و زیر نظر آنها منتشر و به مردم عرضه میشود، همچنین زیر نظر این هیئت معادل ریالی آن به عنوان اندوختهگیری بلوکه میشود.
دبیر کل بانک مرکزی تصریح کرد: تنها تفاوت ایران چک و اسکناس موجود در این است که تصویر حضرت امام خمینی (ره) در اسکناسها است اما در ایران چک نیست و یا امضاء وزیر امور اقتصادی و دارایی روی آن قید نشده که این دو مساله درست است.
وی تاکید کرد: در زمانی که اجازه انتشار اسکناس درشتتر را بگیریم متناسب با آن از حجم ایران چک میکاهیم و دقیقا این کار پس از انتشار اسکناس ۱۰ هزار تومانی انجام شد.
احمدی با اشاره به برخی نظرات مطرح شده در چند روز گذشته درباره ایران چک بانک مرکزی، گفت: ما هم معتقدیم انتشار اسکناس درشتتر بهتر از ایران چک است، اما هماکنون بیش از ۴۵ درصد از اسکناس موجود در دست مردم، ایرانچک است که جایگزینی اسکناس درشتتر با آن حداقل به دو سال زمان نیاز دارد.
وی با اشاره به روند چاپ اسکناس و ایران چک، بیان کرد: بانک مرکزی برای چاپ اسکناس نیازی به لحاظ آن در بودجه ندارد و تنها تحت نظارت هیئت اندوخته نظارت اندوخته اسکناس چاپ میشود اما برای دریافت مجوز چاپ ایران چک چهار سال است که به مجلس میرویم.
دبیر کل بانک مرکزی با بیان اینکه بعد نظارتی انتشار ایران چک حتی یک پله از اسکناس بالاتر است، افزود: به هر حال اگر اجازه انتشار اسکناس درشتتر را به بانک مرکزی بدهند، ما اقدام به چاپ آن خواهیم کرد.
وی در مورد عرضه سکه در قالب بستهبندی، اظهارداشت: سکههای بستهبندی آماده شده و نمونههای آن را به هیئت عامل بانک مرکزی هم ارائه کردهایم.
وی افزود: این سکهها در مناسبها و یا در زمانی که لزوم ورود بانک مرکزی به بازار احساس شود، عرضه خواهد شد.
دبیر کل بانک مرکزی تصریح کرد: هنوز زمان مشخصی برای عرضه تعیین نشده است و با توجه به وجود ثبات در بازار طلا و سکه، فعلا قصد ورود با بازار را نداریم و این سکهها در زمانی عرضه میشود که بانک مرکزی بخواهد برای کنترل بازار سکه بفروشد.
وی ادامه داد: در روزهای اعیاد و دورههایی که تقاضا برای خرید سکه افزایش مییابد، امکان دارد به صورت محدود این سکهها عرضه شود.
احمدی در پاسخ به این سوال که آیا عرضه این سکهها از طریق بانک کارگشایی انجام خواهد شد، گفت: خیر،سیستم کارگشایی روش سنتی بود که از نتیجه آن رضایت نداشتیم زیرا سکه یا به دست متقاضی واقعی نمیرسید و یا با تفاوت قیمت محسوسی توسط مشتری خریداری میشد.
وی با اشاره به راهاندازی سامانه الکترونیکی در بانک مرکزی برای فروش سکه، گفت: این سامانه در اختیار بانک تجارت قرار گرفت که اجرای طرح پیشفروش سکه در اسفند ماه سال گذشته رضایت بخش بوده و خریداران هم نظر مثبتی نسبت به این روش داشتند.
دبیرکل بانک مرکزی تاکید کرد: اگر بانک مرکزی بخواهد سکه عرضه کند، قطعا از طریق این سامانه انجام خواهد شد.