یک کارشناس بازار سرمایه در خصوص هیجاناتی که این روزها و پس از توافق ژنو، برای خرید سهام از سوی سرمایهگذاران خرد و خانگی ایجاد شده است گفت: اینکه مردم بازار سرمایه را برای سرمایه گذاریهای خرد و کلان خود انتخاب کردهاند خوب است، چرا که این بازار با نظارت کامل و کنترل شده فعالیت میکند. شاهین شایان آرانی با تاکید بر اینکه بدون شک بازار سرمایه از بازارهای سکه، طلا و ارز سود آورتر است در خصوص اینکه چه افرادی به صلاح نیست در این بازار سرمایهگذاری کنند، افزود: باید توجه داشت که بازار سرمایه پر از ریسک، خطر و نوسان است، لذا توصیه میکنم افرادی وارد این بازار شوند که دانش کافی برای سرمایهگذاری داشته و با مفاهیم و ضوابط سرمایهگذاری در این بازار آشنا باشند.
این بازار کوتاه مدت نیست
آرانی در توضیح فرازو نشیبهای بازار سرمایه بازار نیز توضیح داد: سرمایهگذاران مبتدی باید به این نکته بسیار مهم توجه داشته باشند که نمیتوان از این بازار انتظار بازده کوتاه مدت را داشت، چرا که سوددهی در این بازار نیاز به یک روند سه تا ۶ ساله دارد. وی ادامه داد: بنابر این نمیتوان برای کوتاه و یا میان مدت وارد این بازار شد. کسی باید وارد این بازار شود که با طبیعت ریسکهای این بازار نیز آشنایی داشته باشد. وی در ادامه اظهار داشت: از سوی دیگر کسانی که با دانش و مطالعه کافی وارد این بازار شده باشند باید خوشحال باشند که بهترین مسیر سرمایهگذاری را برای خود انتخاب کردهاند.
مردم جایی برای سرمایهگذاری ندارند
این کارشناس بازار سرمایه گرچه از انتخاب شدن بازار بورس از سوی مردم برای سرمایهگذاری خشنود است اما در عین حال به موضوع دیگری نیز اشاره دارد. وی در این خصوص تصریح کرد: نگرانی من این است که چون دیگر پشتوانههای مالی و سرمایهگذاری در ایران آنطور که باید و شاید عمل نمیکنند و نیز هنوز نرخ سود بانکی توسط شورای پول و اعتبار اصلاح نشده است، از این رو بسیاری از سرمایههای سرگردان که تا کنون در بازار طلا و ارز بوده است و همچنین نقدینگیای که باید در قالب سپرده در بانکها سرمایهگذاری میشد، وارد بازار بورس و موجب حبابی شدن این بازار شود.
وی تصریح کرد: باید توجه داشت این حجم عظیم از نقدینگی و منابع که از نظر نظام تعادل اقتصادی جایگاهش در بازار وسرمایه نیست، ناچارا به این بازار وارد شده است و این فرازو نشیبها را در بازار سرمایه ایجاد کردهاند.
نرخهای فعلی تعادل ندارد
این کارشناس بازار سرمایه، توضیح داد که نرخهای فعلی که در بازار بورس وجود دارد حبابی بوده و تعادلی نیست، تصریح کرد: در این شرایط باید نگران پایداری و ثبات رشد قیمتها در بازار سرمایه بود، چرا که اصلیترین عامل موفقیت در بازار سرمایه ثبات در رشد قیمتهاست. به گفته وی باید تحلیل کرد که با حجم تقاضای فعلی آیا در یک دوره سه ساله نیز میتوان همین رشد قیمتها را شاهد بود؟ اگر با تصور بازدههایی که امروز سرمایهگذاران در بازار سرمایه میگیرند افراد بخواهند در چند ماه آینده نیز در این بازار سرمایهگذاری کنند بدون شک ضرر خواهند کرد.
حداقل سرمایه چقدر باشد؟
شایان آرانی در خصوص اینکه با توجه به افت و خیزهای بازار بورس، حداقل سرمایهای که میتوان وارد این بازار کرد بهطوری که ریسک کمتری برای سرمایهگذار داشته باشد چه میزان است بیان داشت: اول آنکه نباید سرمایهگذار همه دارایی خود را در این بازار سرمایهگذاری کند، در وهله بعدی، فرد باید بسنجد که این میزان سرمایه چند درصد از کل داراییهای اوست که با این محاسبه میتواند از ۳۰ تا ۶۰ درصد نقدینگی خود را در بازار سهام، سرمایهگذاری کند، مشروط بر اینکه سرمایهگذار توانسته باشد روی تک تک شرکتها مطالعه دقیق داشته باشد.
صندوقها هم گزینه خوبی هستند
آرانی به افرادی که آشنایی چندانی از بازار بورس ندارند توصیه میکند که ۲۰ درصد از نقدینگی خود را در بانک بگذارند و ما بقی را در صندوقهای قرضالحسنه سرمایهگذاری کنند.وی اظهار داشت: البته این صندوقها نیز ریسک دارند اما نه به اندازه ریسک سرمایهگذاری در بازار سهام. اما برای افراد مبتدی سرمایهگذاری بهتری خواهد بود.
منبع: قانون