پول پرس – فاطمه بهادری: دو روز پیش خبری در پول پرس منتشر شد مبنی براینکه بانک‌ها با انباشت منابع روبرو شده‌اند ودر سه ماه گذشته حدود ۵/۱۲درصد رشد منابع را تجربه کرده اند .شاید در وهله اول این خبر مثبت باشد. چرا که برخی بر این تصورند که بانک‌هایی که با اضافه برداشت از بانک مرکزی روبرو بوده اند، بدهی‌شان را صفر می‌کنند و دیگر لازم نیست تا جریمه بپردازند و یا این منابع به معنای پردرآمد شدن بانکها خواهد بود.

اما فارغ از اینکه همین بانک‌ها در حال حاضر مشکل عمده‌تری به نام مصارف دارند.

یکی از مدیران سابق بانکی جمله معروفی داشت مبنی بر اینکه پول همانند آب رودخانه است. اگر درست هدایت شود می‌تواند باعث مصارف سازنده شود. اما اگر مهار نشود، همچون سیلی، همه چیز را خراب ونابود می‌کند.

بانک‌هایی که با افزایش منابع روبرو شده اند، دیگر مشتریانی برای ارایه تسهیلات مشارکتی ندارند. چراکه این تسهیلات بالاترین بازدهی را دارند و عملا با احتساب هزینه‌های بانک (کارمزد) می‌توانند نرخ سود بانکی را به سپرده گذاران بپردازند.

چنان‌که تا پیش از این، بانک‌ها نرخ سود سپرده‌ها را با ارایه تسهیلات به صورت مشارکتی می پرداختند و حال با این مشکل روبرو شده‌اند که ممکن است سودآوری‌شان کاهش یابد و نتوانند در قبال سهام‌داران پاسخگو باشند.

شرایط بازار نیز این وضعیت را تشدید کرده و به قول یکی از مدیران بانکی، در شرایط حاضر نیازی به افزایش نرخ سود نیست و فقط باید منابع سرازیرشده به سمت بانک‌ها را جذب کرد.
دیگر بازارهایی مانند سکه، ارز و مسکن دیگر دارای جذابیت نیستند و بسیاری از مردم ریسک بازار سرمایه را نمی‌پذیرند. بر این اساس، سر ریز سرمایه‌های خرد متوجه بانک‌ها است.

البته در این میان بانک‌هایی که دارای جامعه هدف هستند، مشکل تسهیلات‌دهی را ندارند. چراکه سهام‌داران توقع سود آنچنانی از آنها نخواهند داشت و ارایه تسهیلات به جامعه هدفشان بهترین کارنامه مدیران این بانک‌ها خواهد بود. مانند بانک‌هایی که سهام‌دارانشان نهادهای دولتی و نظامی هستند.

این اوضاع بازار نه تنها به نفع اقتصاد نیست. بلکه نشان می‌دهد اقتصاد کشوری که همواره “بانک محور” بوده و بازار پول را حلال همه مشکلاتش پنداشته، هم با مواجهه با این بازار نمی تواند همه مشکلات را حل کند.

ای کاش تدابیری اندیشیده می شد تا دست‌کم در مواجهه با مشکلی مانند مسکن مهر، به جای افزایش چند باره رقم وام بانکی، سیاست‌هایی مانند سپردن امور به شرکت‌های لیزینگ، انتشار اوراق مشارکت یا صکوک و… را راه‌حل مقطعی قرار می‌دادیم.

انتهای پیام


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=22331
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

اختصاصی پول پرس- رشد منابع بانکی؛ درد یا درمان
اختصاصی پول پرس- رشد منابع بانکی؛ درد یا درمان
اختصاصی پول پرس- رشد منابع بانکی؛ درد یا درمان
اختصاصی پول پرس- رشد منابع بانکی؛ درد یا درمان
اختصاصی پول پرس- رشد منابع بانکی؛ درد یا درمان
اختصاصی پول پرس- رشد منابع بانکی؛ درد یا درمان