یک کارشناس اقتصادی با اشاره به تفاوتهای سپرده بانکی و اوراق مشارکت گفت: در حالت برابر اگر نرخ سود اوراق مشارکت بیشتر از سپرده بانکی باشد، سپردههای بخش خصوصی به احتمال زیاد از بانکها خارج شده و به سمت اوراق مشارکت میرود.
به گزارش پول پرس به نقل از فارس، محمود اللهیاری در مورد طرح افزایش نرخ سود اوراق مشارکت و ثبات نرخ سود بانکی اظهارداشت: در حالت برابر اگر نرخ اوراق مشارکت بالا برود، سپردههای بخش خصوصی به احتمال زیاد از بانکها خارج شده و به سمت اوراق مشارکت میرود.
وی با بیان اینکه باید بررسی کرد که آیا شرایط مساوی یعنی اگر نرخ سود بانکی ۲۰ درصد و اوراق مشارکت ۲۰ درصد باشد، این دو نرخ با یکدیگر برابر است، افزود: استنباط این است که نرخ سود واقعی آنها با هم برابر نیست، زیرا سود بانکی به صورت ماهانه به حسابها واریز میشود اما نرخ سود اوراق هر سه ماه یک بار واریز میشود.
شرایط متفاوت سپرده و اوراق مشارکت
این کارشناس بانکی تصریح کرد: بنابراین اگر بخواهیم این دو نرخ را با هم برابر کنیم نرخ سود علیالحساب اوراق مشارکت باید بالاتر از نرخ سود سپردهها باشد و این حالت همانند محنیهای بیتفاوتی است؛ اینکه برای فرد تفاوتی ندارد که پول خود را در بانک سپردهگذاری کند و یا اینکه به خرید اوراق مبادرت کند.
وی با اشاره به تفاوت دارایی در قالب سپرده و اوراق مشارکت گفت: اگر دریافت اوراق و فروش آن به صورت امانی نباشد و بانکها اوراق را نزد خود نگهداری نکنند، بحث ریسک بابت نگهداری این نوع داراییها به وجود میآید، زیرا اوراق بینام است و هر فردی که اوراق مشارکت در دست دارد، صاحب آن است.
الهیاری افزود: نکته بعدی بحث نقدشوندگی اوراق است به طوری که اگر این اوراق توسط بانکها عرضه و در بازار ثانویه یا فرابورس قابل خرید و فروش باشد، درجه نقدشوندگی آن نسبت به بازخرید اوراق توسط بانک متفاوت است.
وی ادامه داد: خرید و فروش و قیمت اوراق در بورس تابع عرضه و تقاضا است و این احتمال وجود دارد که در برخی مواقع ارزش اسمی به اضافه سود مشخص شده در بازار کمتر قیمتگذاری شود،،در این شرایط نقدشوندگی اوراق مشارکت نسبت به سپردههای بانکی کاهش مییابد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بنابراین در شرایط نابرابر اگر نرخ اسمی اوراق مشارکت با نرخ اسمی سپردههای بانکی برابر باشد، با توجه به عوامل ذکرشده ارزش واقعی اوراق برابر با سپرده نیست، در واقع در چنین شرایطی ارزش واقعی نرخ سود سپردههای بانکی بیشتر است.
وی با اشاره به الزامات یکسانسازی شرایط سرمایهگذاری در بانک و خرید اوراق مشارکت اظهار کرد: اگر بانک مرکزی و دولت بخواهند ارزش اسمی اوراق را با نرخهای سپرده برابر کنند، باید نحوه نگهداری اوراق نقدشوندگی و پرداخت ماهانه مشخص شده تا شرایط یکسان شود.
کاهش ضریب ریسک نقدشوندگی اوراق درصورت بازخرید توسط بانک
این کارشناس بانکی تصریح کرد: اگر بانک اوراق را بازخرید کند، بخشی از ریسک منتفی میشود و ضریب ریسک نقدشوندگی اوراق کاهش یافته و ارزش اوراق به ارزش واقعی آن نزدیک شود، در صورتی که نرخ سود اوراق مشارکت همانند سپردهها ماهانه واریز شود، نرخ بازدهی به نرخ اسمی متمایل میشود.
وی افزود: بنابراین برای اثرات اجرای این سیاست ابتدا باید شرایط انتشار و خرید و فروش اوراق مشارکت مشخص شده و سپس نسبت به اثرات آن صحبت کنیم.
افزایش نرخ سود اوراق لزوما موجب خروج سپرده از بانکها نمیشود
الهیاری ادامه داد: اگر بازدهی واقعی سپردههای سرمایهگذاری به اوراق یکی باشد، یکسان بودن به منزله برابر بودن نرخ سود این دو نیست، بنابراین لزوماً افزایش نرخ سود اوراق بر تغییر حجم سپردههای بانکی و خروج منابع از بانکها تأثیرگذار نیست.
وی با بیان اینکه اگر نقدینگی سرگردان و منابعی که صرف خرید و فروش ارز و طلا میشود، جذب اوراق مشارکت شود منابع از بانکها خارج نخواهند شد، گفت: البته این احتمال وجود دارد که در صورت فاصله زیاد نرخ سود اوراق مشارکت با سود سپردهها منابع از بانکها به سمت خرید اوراق مشارکت بروند.
سه عامل تعیینکننده بر تغییر نرخ ماندگاری سپردهها
این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: نرخ سود اوراق، شرایط و نحوه نقدشوندگی اوراق و شرایط نگهداری اوراق بر متغیر ماندگاری سپردهها در شبکه بانکی تأثیرگذار است و در واقع شرایط انتشار اوراق مشارکت است که میتواند آثار منفی و یا مثبت خود را نشان دهد.
انتهای پیام