وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه شاخص برابری قدرت خرید تنها ملاک تعیین نرخ ارز نیست گفت: سیاستگذار باید نرخ ارز را گونهیی تنظیم کند که با موجودی ارزی تطابق داشته باشد تا بانک مرکزی بتواند از آن نرخ دفاع کند.
به گزارش پول پرس، داوود دانشجعفری درباره نرخ ارز اظهار داشت: نرخ ارز متغیری است که برای تنظیم تجارت خارجی و تراز پرداختها به کشور کمک میکند. نرخ ارز متغیری نیست که در کنار سایر مباحث به آن توجه کرد. به عنوان مثال اگر بگوییم که نرخ ارز از نظر قدرت برابری خرید باید ۶۰۰ تومان باشد و حتی همه سیاستهای پولی و مالی در این جهت قرار گیرد من در مقابل میگویم اگر شما ارز را در سطح ۶۰۰ تومان برآورد کردید، آیا میدانید آثار اقتصادی آن چیست و چه اثری را در تراز پرداختها بر جای میگذارد؟
وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: بنابراین به عنوان مثال اگر نرخ ارز در سطح ۶۰۰ تومان تعیین شود، معنای آن این است که اقتصاد ایران باید آمادگی واردات سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار کالا را داشته باشد، سوال این است که آیا ظرفیتی برای پاسخگویی به واردات ۲۰۰ میلیارد دلاری وجود دارد؟
وی تصریح کرد: بنابراین سیاستگذار باید نرخ ارز را به گونهیی تنظیم کند که با موجودی ارزی تطابق داشته باشد و در واقع با توان و ذخایر ارزی کشور بتوان از آن نرخ دفاع کرد.
دانشجعفری با بیان اینکه بانک مرکزی در تعیین نرخ ارز باید موجودی ارزی کشور را در نظر بگیرد، گفت: بنابراین در این زمینه بحث ارزشی مطرح نیست که بگوییم نرخ ارز باید تعدیل شود تا قیمت کالاها و خدمات کاهش یابد.
وی افزود: البته اثرات نرخ ارز را میتوان در سایر بخشها مانند بنگاههای تولیدی مورد توجه قرار داد زیرا در صورت کاهش غیرمنطقی نرخ ارز قیمت کالاهای داخلی ارزانتر از کالاهای خارجی شده و با توجه به نرخ بالای تورم در کشور کالاهای خارجی به راحتی جایگزین کالاهای داخلی خواهد شد.
این استاد اقتصاد با بیان اینکه آرزوی تقویت ارزش پول ملی است، گفت: آیا میتوان در شرایط فعلی این کار را انجام داد. در واقع اگر نرخ ارز بهشدت کاهش یابد چگونه میتوان پاسخگوی حجم بالای تقاضا برای واردات بود.
وی تاکید کرد: ارز متغیری است که در همه کشورها برای تنظیم روابط تجارت خارجی است و ما هم باید حجم منابع ارزی را محاسبه و نرخ ارز را متناسب با آن تنظیم کنیم.
وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به این سوال که با توجه به این دیدگاه، آیا نرخ ارز فعلی در بازار داخلی مناسب است، گفت: فکر میکنم هماکنون منابع ارزی کشور به دلیل تحریمها و مشکل نقل و انتقال پول چندان زیاد نیست که بتوانیم برای کاهش نرخ ارز بلندپروازی کنیم. آرزوی ما این است که پول ملی آنقدر قوی شود که قابل رقابت با ارزهای خارجی باشد اما در این مقوله اگر اشتباه کنیم ممکن است وضعیت اقتصاد از شرایط فعلی هم بدتر شود.
وی افزود: نرخ ارزی خوب است که هر کسی اراده کرد و متقاضی خرید آن شد بانک مرکزی امکان تامین آن را داشته باشد یعنی نمیتوان گفت نرخ ارز ۶۰۰ تومان باشد ولی به هیچ کسی در این نرخ ارز پرداخت نشود.
دانشجعفری در پاسخ به این سوال که بنابراین معتقدید هماکنون شرایط مناسبی برای کاهش نرخ ارز نیست، اظهار داشت: به نظر بنده باید ببینم چقدر منابع ارزی داریم و مصرف آن هم متناسب با آن تنظیم شود؛ در واقع معادلهیی وجود دارد که هر لحظه باید بهروز شود.
وی تصریح کرد: مطمئنا به محض کاهش نرخ ارز تقاضای آن افزایش مییابد بنابراین تنها نمیتوان براساس شاخص برابری قدرت خرید نرخ ارز را تعیین کرد.
انتهای پیام