بر اساس قرار قبلی صبح امروز، آخرین فرصت کنگره و دولت برای توافق بر سر تصویب بودجه است و اگر چنین اتفاقی صورت نگیرد اثر آن در بازارهای مالی منعکس خواهد شد.
بهای طلا در بازارهای جهانی روز گذشته تمایلی برای نوسان و تغییر نداشت و تقریبا در سطح ۱۳۳۶ دلار بسته شده پایان هفته قبل نوسان داشت. این در حالی است که بر اساس نظرسنجیهای صورت گرفته انتظار برای افزایش بیشتر بهای آن وجود دارد. تا امروز سهشنبه زمان برای تصویب سقف بدهیهای ملی آمریکا وجود دارد درغیر این صورت بازارهای مالی جهان با بحران تازهای مواجه خواهند شد. در این راستا، بهای جهانی طلا بر مسیر بینوسانی ادامه مسیر میدهد تا تکلیف این مصوبه نیز معلوم شود.در بازار داخلی؛ اما بهای ارز و سکه همچنان مسیر تعادلی خود را پی میگیرد و با وجود اظهارنظرها و تئوریهای مختلف در خصوص لزوم کاهش یا افزایش نرخ ارز از سطوح فعلی ، مسیر خود را پی میگیرد. بهای دلار البته دیروز کاهش یافت و سکه را نیز با خود همراه ساخت.
بهای طلا در بازارهای جهان؛ اما همچنان درگیر تقابل دو اتفاق در اقتصاد آمریکا است. از یک سو انتظار برای کاهش حجم اوراق قرضه ادامه دارد و تا دو هفته دیگر تقریبا دوباره بحث بر سر آن داغ خواهد شد. کاهش حجم اوراق قرضه البته در منظر برخی در شرایطی که هنوز نرخ بیکاری تا ۳/۷ درصد پایدار مانده و نرخ رشد اقتصادی نیز از محدوده ۲ درصد تجاوز نکرده و بعضا با ابهامهایی درمحاسبه نیز همراه است، امکان پذیر نیست و باید سقف خرید ماهانه ۸۵ میلیارد دلار اوراق قرضه همچنان تا پایان سال ۲۰۱۳ تداوم یابد. در صورت تداوم این برنامه بهای طلا همچنان رو به افزایش خواهد داشت. در عین حال بازارهای مالی جهان از امکان توقف اقتصاد آمریکا در هفتههای پیش رو نیز تاثیر میگیرد. برخی این اتفاق را به معنی ورشکستگی دولت و اقتصاد آمریکا ارزیابی میکنند. در تازهترین اتفاقات و چالشها در این خصوص بین دولت آمریکا و کنگره این کشور تصویب نشدن بودجه بهداشت و درمان به عنوان بخشی از بودجه دولتی با مخالفت مواجه شده است. تا پیش از برجستهتر شدن نگرانی بازارهای مالی از چالش جدید دولت اوباما با نمایندگان کنگره بر سر تصویب طرح افزایش سقف بدهیهای ملی، مهمترین عاملی که بر سر راه نوسان قیمت طلا بود، انتظار برای کاسته شدن از حجم خرید اوراق قرضه در این کشور بود که ماهانه ۸۵ میلیارد دلار توسط بانکهای دولتی برای آن هزینه میشد. این احتمال در روزهای اخیر با قوت گرفتن اختلاف تازه دولت و کنگره رقیبی تازه پیدا کرده است.
وزارت دارایی آمریکا هشدار داده است که در صورت عدم افزایش سقف بدهیها دولت آمریکا تا اواخر سپتامبر اعلام ورشکستگی خواهد کرد. این مساله در تاریخ این کشور بیسابقه است.
سقف بدهیهای دولت آمریکا در سال ۲۰۱۱ میلادی نیز به چالش جدی بین اوباما و کنگره تبدیل شد و سرانجام کنگره با افزایش سقف بدهیها به ۷/۱۶ تریلیون دلار موافقت کرد.
بر اساس این گزارش ورشکستگی احتمالی دولت آمریکا میتواند موجب کاهش شدید ارزش دلار و افزایش قیمت جهانی کالاهای مختلف از جمله طلا و نفت شود.
همچنین به گزارش سایت طلا تازهترین تحقیق و بررسی کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی نشان میدهد، نگرانیهای بینالمللی نسبت به وضعیت بودجه آمریکا و احتمال تعطیلی دولت اوباما مانع از کاهش قیمت جهانی طلا خواهد شد.
وزیر خزانهداری ایالاتمتحده محاسبه کرده است، پولهای ایالاتمتحده تا روز ۱۷ اکتبر کاملا به آخر خواهد رسید و اگر کنگره موفق به تصویب لایحه هزینههای خود تا قبل از یکم اکتبر نشود، تنها کمتر از ۳۰ میلیارد دلار پول نقد در دستان خود خواهد داشت و سال جدید (مالی) را با کسری بودجه آغاز خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، ادامه اختلافات بین دموکراتها و جمهوری خواهان در کنگره و سنا احتمال ورشکستگی و تعطیلی دولت اوباما را به شدت افزایش داده است. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، سرمایهگذاران اعتماد چندانی به سیاستمداران آمریکایی ندارند و این مساله تاثیر زیادی بر کاهش ارزش دلار و افزایش قیمت جهانی طلا خواهد داشت.حتی اگر کنگره آمریکا در آخرین لحظات از ورشکستگی و تعطیلی دولت جلوگیری کند؛ ولی بازارهای مالی بینالمللی بازهم به شدت نگران این مساله هستند.
به اعتقاد برخی کارشناسان اقتصادی ادامه روند کنونی موجب خواهد شد تا قیمت طلا سطح مقاومتی ۱۳۵۰ دلاری را بشکند. قیمت جهانی طلا پس از رشد متوالی در ۱۲ سال گذشته از ابتدای امسال تاکنون ۲۰ درصد کاهش داشته است.
مجلس نمایندگان ایالاتمتحده آمریکا روزیکشنبه با تصویب نکردن بودجه مفاد اصلی برنامه بهداشت و درمان دولت، اجرای این قانون را یکسال به تاخیر انداخت. به این ترتیب اکثریت مجلس نمایندگان حق وتوی کاخ سفید را نادیده انگاشتند.
اقتصاددانان بر این باورند که تعلیق اجرای بودجه دولت میتواند موجب کاهش رشد اقتصادی آمریکا در فصل چهارم شود و بسته به مدت آن، این کاهش رشد میتواند تا ۴/۱ درصد باشد. مارک زندی از مرکز تحلیل مودیز برآورد کرده است که تعلیق سه تا چهار هفتهای بودجه دولت رشد اقتصادی آمریکا را تا ۴/۱ درصد کاهش خواهد داد. زندی پیشبینی کرده است که اگر اجرای بودجه به تعویق نیفتد، رشد اقتصادی فصل چهارم در مقیاس سالانه ۵/۲ درصد خواهد بود. بر اساس برآوردهای یک مرکز تحقیقات اقتصادکلان تعلیق دو هفتهای که از یکم اکتبر احتمال وقوع آن وجود دارد، میتواند رشد اقتصادی را تا ۳/۰ درصد کاهش دهد و به ۳/۲ برساند.
بازار داخلی
روز گذشته بهای دلار در بازار داخلی تا ۳۰۵۰ تومان تا ظهر افت داشت و نسبت به روز یکشنبه تقریبا ۳۰ تومان افت کرد. بر اساس مشاهدات امکان کاهش قیمت در بازار برای آن بازهم وجود داشت. بهای سکه نیز روز گذشته تا ۹۸۰ هزار تومان افت کرد و ۱۵ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد. در بازار داخلی طلا نیز افت و تعدیل قیمت به زیر ۱۰۰ هزار تومان به ازای هر گرم طلای ۱۸عیار خام ادامه دارد.
واکنشها به مواضع رییسکل بانک مرکزی در خصوص کف و سقف قیمت ارزهمچنان ادامه دارد.
برخی نمایندگان مجلس کارشناسان از یک سوتلاش دارند تا نظرات خاص خود را متوجه لزوم افت و کاهش بیشتر قیمت ارز کنند و در عین حال برخی نرخ فعلی ۳۰۰۰ تومان را برای اقتصاد مناسب میدانند و کاهش ازاین سطح را برای دفاع از تولید ملی و کنترل واردات زیانآور ارزیابی میکنند.
منبع: دنیای اقتصاد