تورم روستایی در ۱۲ ماه منتهی به مرداد به رقم ۴۱.۴ درصد رسید. این رقم ۶ درصد بیش از مشابه شهری آن است. از آنجایی که همیشه این نسبت برعکس بود، این موضوع باعث تعجب کارشناسان شده است.
سیاست های اقتصادی احمدی نژاد طی هشت سال درست برعکس آنچه می خواست نتیجه داد. حالا با انتشار این آمار می توان دلیل رای بالای روستائیان به حسن روحانی را درک کرد. گروهی که سیاست تدبیر را به وعده افزایش یارانه ترجیح دادند.
سعید لیلاز اما از این موضوع تعجبی ندارد. او می گوید سیاست گشایش درهای واردات و تزریق همه درآمد نفتی به اقتصاد یک بار دیگر در سال های ۵۲ تا ۵۶ در دوران هویدا تجربه شده بود و نتیجه آن افزایش شکاف میان روستا و شهر بود.
لیلاز در گفتگو با فرارو گفت: «به طور کلی اعطای یارانه غیر هدفمند و یکسان منجر به تشدید نابرابری میان شهر و روستا می شود چرا که روستا همیشه در استفاده از منابع یارانه از شهر عقب است. در سیاست انبساطی پولی شهری های از سرانه، سهم بیشتری دارند. چرا که درمناطق شهری امکانات بیشتری برای مصرف وجود دارد و دراین شرایط هر که بیشتر مصرف کند برنده می شود.»
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: «علاوه بر این دراین مدت، درآمد نفتی طناب دار تولید کننده داخلی به خصوص مواد غذایی شده است. سیاست دولت مبنی بر تثبیت قیمت مواد غذایی و سرکوب تولید داخلی موجب بیشترین ضربه به روستاییان تولید کننده مواد غذایی و بیشترین سود به شهری های مصرف کننده مواد غذایی وارداتی شده است.»
لیلاز با تاکید بر این موضوع گفت: «بنابراین روستائیان از دو ناحیه دچار خسران می شوند: هم از ناحیه میزان استفاده از یارانه و هم از ناحیه قیمت پایین مواد غذایی تولیدی. مسئله گندم و برنج نمونه اعلای این موضوع است. دولت قبل برای تثبیت قیمت این دو محصول هم قیمت خرید از کشاورز را پایین نگه داشت و هم با واردات گندم و برنج ارزان تولید را سرکوب کرد و از این طریق به شهری ها یارانه بیشتری داد.»
وی با اشاره به رای بالای روستائیان در انتخابات ریاست جمهوری به حسن روحانی گفت: «روستائیان در این چند سال بیش از شهری ها ضرر کرده اند. سیاست درهای باز واردات بیش از همه موجب ضرر روستائیان می شود چرا که آنها بیشتر ضرر می کند و کمتر سود می برد.»
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اعلام کاهش ضریب جینی در اثر پرداخت یارانه گفت: «سیاست پرداخت مساوی یارانه هیچ تاثیری بر کاهش ضریب جینی نداشت. چرا که تشدید تورم در روستا تاثیر اندک یارانه را هم از بین برد. علاوه بر این سرکوب تولید به بهانه تثیبت قیمت عرصه را بیش از شهری ها به روستائیان تنگ کرد.»
انتهای پیام