عدم کنترل و ساماندهی صحیح هزینه ها و درامدهایی دولت منجر به ایجاد کسری بودجه می شود. برای محاسبه میزان کسری بودجه در اقتصاد، اختلا ف بین درآمدها و پرداخت های دولت اندازه گیری می شود. با توجه به آمار و ارقام مقایسه هشت کشور را از لحاظ کسری بودجه مورد بررسی قرار گرفته است.
ترکیه با ۷۳.۶ میلیون نفر جمعیت دارای تولید ناخالص ۷۹۴.۵ میلیارد است که سرانه تولید ناخالص داخلی برای هر نفر ۱۰ ۶۰۹ دلار است. پس از بهبود قابل توجه اقتصادی نسبت به سال گذشته در جایگاه ۴۹ جهان قرار دارد. این در حالیست که نسبت تراز بودجه ترکیه به تولید ناخالص داخلی این کشور ۱.۵- در سال ۲۰۱۳ است. هرچند محیط اقتصادی کلان این کشور در شرایط وخیمی بسر می برد. این کشور با کسری مالی و نزدیک شدن به رقم دو برابر افزایش نرخ تورم مواجه شده است با این وجود این کشورنسبت به سایر کشورهای اروپایی در جایگاه بهتری باقی مانده است.
کشور ژاپن با ۱۲۷.۶ میلیون جمعیت و تولید ناخالص داخلی برابر ۵.۹۶۴.۰ میلیارد، که سرانه تولید برابر ۴۶.۷۳۶ هزار دلار است. این کشور با کسری مالی ۱۰.۲- درصد در جایگاه ۱۴۴ جهان قرار دارد. این جایگاه در حالی به ژاپن تعلق گرفته که از لحاظ بازار رقابتی و پیچیدگی های کسب و کار رتبه ۴ جهان را به خود اختصاص داده است. همچنین از لحاظ سرمایه گذارایی های خارجی ۸۰ درصد توان خود را بکار گرفته است. در حال حاضر این کشور بدنبال اجرای سیاست های پولی تهاجمی در اقتصاد است تا در سایر بخش های اقتصادی محرک هایی را ایجاد کند. با این حال دولت ژاپن با ایجاد مقررات سنگین برای محیط کسب و کار و مالیات بالا، موانعی را برای تجارت این کشور ایجاد کرده است.
کسری بودجه کشور آلمان نسبت به تراز پرداختی ۱۱.۵- است که مقام ۱۴۷ را به خود اختصاص داده است. آلمان دارای ۳۴۰۰۶ میلیارد تولید ناخالص داخلی دارد که سرانه این تولید ۴۱.۵۱۳ دلار است. این کشور از لحاظ امکانات حمل و نقل هوایی و زمینی رتبه اول جهان را دارد. همچنین از بازار کالا کاملا رقابتی برخوردار است و از لحاظ تکنولوژی و فن آوری توسعه یافته و پیشرفته است که در این راستا هزینه های زیادی را متحمل شده است.
نسبت تراز بودجه آمریکا به تولید ناخالص داخلی این کشور نیز ۸.۵- درصد تخمین زده شده، این کشور در جایگاه ۱۴۲ قرار گرفته است. آمریکا با ۳۱۱.۶ میلیون نفر جمعیت همراه با ۱۵۶۸۴۸ میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی است که سرانه تولید برابر با ۴۹۹۲۲ دلار است. آمریکا پس از پشت سر گذاشتن بحران مالی و اجرای سیاست های انقباضی پولی توانست محرک های پولی را تحت کنترل اقتصاد خود درآورد. هرچند این کشور توانست پس از ۴ سال متوالی روند معکوس و در جهت کاهش منابع مالی پیش رود. اما بازار کسب و کار با همکاری و حمایت دانشگاه ها توانسته یک بازار رقابت پذیر را در اقتصاد آمریکا ایجاد کند، حجم گسترده ی اقتصاد داخلی این کشور با بازار رقابتی گره خورده است.
نسبت تراز بودجه ایران به تولید ناخالص داخلی یا کسری بودجه منفی ۲.۳ درصد است و ایران از این لحاظ در رتبه ۶۲ قرار گرفته است. این کشور با جمعیت ۷۴.۸ میلیون نفر از ۵۷۸.۹ میلیارد تولید ناخالص داخلی بر خوردار است که سرانه تولید برای هر نفر ۷.۲۱۱ دلار است. طبق گزارشات مجمع جهانی اقتصاد مهمترین منبع درآمد ایران از فروش حاصل از نفت و گاز بدست می آید و بازار تولید داخلی این کشور در وضعیت منفی قرار دارد محیط کسب و کار یا کاملا دولتی و یا نیمه دولتی است بنابراین رشد فرایند خصوصی سازی در این کشور به چشم نمی خورد و اقتصاد کاملا دولتی است.
کشور فرانسه ۶۵.۴ میلیون جمعیت، با تولید ناخالص داخلی ۲۶۰۸۷ میلیارد و سرانه این تولید برای هر نفر ۴۱۱۴۱ هزار دلار است. نسبت تراز پرداختی به تولید ناخالص داخلی این کشور برابر ۴.۶- است که در رده ۱۱۱ اقتصاد جهان قرار گرفته است. طبق گزارشات مجمع جهانی اقتصاد، این کشور از لحاظ زیر ساخت های حمل و نقل، انرژی و ارتباطی از موقعیت خوبی برخور دار است. در حال حاضر این کشور در منطقه یورو با بحران مالی و بیکاری دست و پنجه نرم می کند و بازار کار این کشور تحت تأثیر بحران های یورو پیش می رود که دولت فرانسه بدنبال تزریق منابع مالی و وام های خارجی به اقتصاد خود است.
مطابق ارزیابی های اقتصادی که در سال جدید انجام شده است محیط اقتصادی بریتانیای کبیر با دشورای هایی روبرو است. کسری مالی این کشور در سال ۲۰۱۳ به ۸.۳- رسیده است که این رقم به نسبت تولید ناخالص داخلی محاسبه شده است. این کشور با ۶۲.۷ میلیون جمعیت دارای ۲۴۴۰۵ میلیارد تولید ناخالص داخلی است که سرانه تولید برای هر نفر معادل ۳۸.۵۸۹ هزار دلار در سال است. انگلستان از ظرفیت بالایی برای بهره وری از امکانات اقتصادی برخوردار است. توسعه زیر ساخت ها و بازار های مالی از نقاط قوت اقتصادی این کشور است اما با این حال این کشور از ۹۰ هزار میلیارد دلار بدهی خارجی برخوردار است که در کاهش نرخ پس انداز ملی نیز مؤثر بوده است.
هندوستان با بیش از یک میلیارد جمعیت دارای ۱۸۲۴۸ میلیارد تولید ناخالص داخلی است که سرانه تولید برای هر نفر ۱۴۹۲ دلار است که با توجه به تولید ناخاص داخلی، کسری مالی این کشور برابر ۸.۳ – ، که رتبه ۱۴۱ جهان را به خود اقتصاص داده است. کشور هند با توجه به توسعه حمل و نقل، فن آوری اطلاعات و ارتباطات و زیر ساخت های انرژی هنوز راه زیادی برای رسیدن به توسعه اقتصادی در پیش دارد. چرا که پیش رفت های موجود تا حد زیادی ناکافی است. یکی از موانع بزرگ رشد کسب و کار و بهبود وضعیت اقتصادی این کشور نامناسب بودن شرایط زیر ساخت های حمل و نقل این کشور است. همچنین رشد فساد در بوروکراسی ها و قوانین دست و پاگیر این کشور موجب شده است تا در ادامه فرایند توسعه با مشکل مواجه شود و نارضایتی عمومی نسبت به بازار کار در جامعه و همچنین نسبت به عملکرد سیاستمداران و دولتمردان بوجود آید.
آمار و ارقام نشان می دهد که ارتباط بین کسری بودجه و تورم برای همه کشورها یکسان نیست. برای مثال کشورهایی مانند فرانسه و یا انگلستان با وجودی که کسری بودجه بالایی دارند، دارای نرخ تورم بسیار پایین هستند. همچنین طبق آمار های مقایسه ای این ۸ کشور، آمریکا دارای بالاترین سرانه تولید داخلی و هند پایین ترین سرانه تولید را دارد.

منبع: اقتصاد ایرانی


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=14592
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

بدهکارترین کشورهای دنیا
بدهکارترین کشورهای دنیا
بدهکارترین کشورهای دنیا
بدهکارترین کشورهای دنیا
بدهکارترین کشورهای دنیا
بدهکارترین کشورهای دنیا