بلاروس بیشترین نرخ تورم را در جهان طی سال۲۰۱۲ داشته و تورم ۵۹.۲ درصدی را در این سال تجربه کرده است. سوریه که در جایگاه دوم از این نظر قرار گرفته است تورم ۳۶.۷ درصدی داشته است. در حالی که کشور سوریه درگیر جنگ داخلی است و اقتصاد آن به هیچوجه اوضاع مناسبی ندارد. پس از سوریه هم ایران در جایگاه سوم جدول جهانی تورم قرار گرفته است
به گزارش پول پرس، بر اساس گزارش بانک جهانی ایران با تورم ۲۷.۳ درصدی در سال ۲۰۱۲ پس از بلاروس و سوریه بالاترین نرخ تورم جهان را طی این سال داشته است. بر اساس گزارش بانک جهانی، نرخ تورم ایران در سال ۲۰۱۲ با افزایش قابلتوجه نسبت به سال قبل از آن مواجه شده است. ایران در سال ۲۰۱۱ با نرخ تورم ۲۰.۶ درصدی در رتبه پنجم جهان جای گرفته بود. دو کشور اتیوپی و گینه در این سال نرخ تورم بالاتری از ایران داشتند. اما نرخ تورم اتیوپی از ۲۱.۴ درصد در سال ۲۰۱۱ به ۱۵.۲ درصد در سال ۲۰۱۲ و نرخ تورم گینه از ۳۳.۲ درصد به ۲۳.۴ درصد کاهش داشته است. نرخ تورم کشورمان در سالهای ۲۰۰۸، ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ نیز به ترتیب ۲۵.۵ درصد، ۱۳.۵ درصد و ۱۰.۱ درصد بوده است.
آنچه قابلتوجه است، محاسبه تورم در سال ۲۰۱۲ است و انتظار میرود اگر در چند ماه آینده تورم مهار نشود، رتبه ایران در جدول جهانی تورم سال آینده باز هم صعود کند. چرا که از ابتدای سال ۲۰۱۳ تاکنون تورم همچنان رو به صعود بوده است. براساس گزارش مرکز آمار ایران تورم تیرماه به ۳۳.۹درصد رسید. رقمی که اگر ادامه پیدا کند میتواند باعث شود تا سال آینده رتبه ایران در این جدول همچنان صعودی باشد.
بر اساس این گزارش، بلاروس بیشترین نرخ تورم را در جهان طی سال ۲۰۱۲ داشته و تورم ۵۹.۲ درصدی را در این سال تجربه کرده است. سوریه که در جایگاه دوم از این نظر قرار گرفته است تورم ۳۶.۷ درصدی داشته است. در حالی که کشور سوریه درگیر جنگ داخلی است و اقتصاد آن به هیچوجه اوضاع مناسبی ندارد. کشورهای اتیوپی با ۲۳.۴ درصد، مالاوی با ۲۱.۳ درصد، ونزوئلا با ۲۱.۱ درصد، بوروندی با ۱۸ درصد، یمن با ۱۷.۳ درصد، تانزانیا با ۱۶ درصد و گینه با ۱۵.۲ درصد به ترتیب رتبههای چهارم تا دهم جهان از نظر دارا بودن نرخ تورم بالا را به خود اختصاص دادهاند. گرجستان با نرخ تورم منفی ۰.۹ درصد کمترین رقم را در جهان به خود اختصاص داده است. علاوه بر گرجستان در دو کشور سوئیس و ژاپن نیز در سال ۲۰۱۲ نرخ تورم منفی بوده است.
در همین حال و بر اساس این گزارش کشورمان در منطقه خاورمیانه بعد از سوریه دارای بیشترین تورم است و یمن بعد از ایران در منطقه بیشترین تورم را دارد. از آن سو کشور قطر با ۱.۹درصد تورم کمترین میزان تورم را منطقه خاورمیانه دارد.
نرخ تورم برخی دیگر از کشورها به این شرح اعلام شده است: نروژ ۰.۷ درصد، کانادا ۱.۵ درصد، قطر ۱.۹ درصد، آمریکا ۲.۱ درصد، اسپانیا ۲.۴ درصد، چین ۲.۷ درصد، انگلیس ۲.۸ درصد، عمان ۲.۹ درصد، کویت ۲.۹ درصد، ایتالیا ۳ درصد، اندونزی ۴.۳ درصد، عربستان ۴.۵ درصد، اردن ۴.۸ درصد، مصر ۷.۱ درصد، ترکیه ۸.۹ درصد، و هند ۹.۳ درصد.
روند تورم در نیمه دوم سال چگونه خواهد بود؟
آخرین نرخی که برای تورم در کشورمان اعلام شده است، مربوط به تیرماه است که ۳۳.۹درصد است.
همزمان با اعلام تورم تیرماه، مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی با اعلام اینکه برآوردها حاکی از این است که به غیر از شاخص اجاره بهای مسکن، سایر متغیرهای محاسبه نرخ تورم رشد چندانی نداشته است و ممکن است در ابتدا رشد تورم نقطه به نقطه متوقف و سپس شاهد کاهش تورم میانگین باشیم، گفت: «با توجه به کاهش ۵ درصدی پایه پولی و ثبات نرخ ارز، چشمانداز ماههای آینده برای اقتصاد ایران کاهش نرخ تورم است.»
ابوالفضل اکرمی مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی هفته گذشته با پیشبینی روند تورم و اینکه چه زمانی سیر افزایشی آن متوقف میشود و کاهش مییابد، گفت: «انتظارات مثبتی در جامعه شکل گرفته که به کنترل تورم کمک میکند.» مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی با بیان اینکه در چند ماه اخیر نرخ ارز تقریبا با ثبات بوده است، اضافه کرد: «اتفاقاتی که امروز میافتد اثر آن در تورم با تاخیر همراه است؛ به عنوان مثال اگر امروز نرخ ارز در سطحی مهار شد، نباید انتظار داشت یک ماه بعد اثرات آن در کاهش نرخ تورم قابل مشاهده باشد.»
به گفته اکرمی، نرخ تورم میانگین ۲۴ ماه قیمت کالاهاست و تاثیرات یک ماه یا دو ماه بر شاخص تورم چندان ملموس نیست؛ بنابراین باید در بررسی روند تورم، ابتدا به سیر تورم نقطه به نقطه توجه کرد و وقتی این متغیر، تثبیت شود میتوان با وقفهای چند ماهه انتظار کاهش رشد تورم را داشت. برآوردها حاکی از این مطلب است که به غیر از شاخص اجاره بهای مسکن، سایر متغیرها رشد چندانی نداشته باشد و در ابتدا رشد تورم نقطه به نقطه متوقف و سپس شاهد کاهش تورم میانگین باشیم.
اما به اعتقاد بسیاری از کارشناسان باید منتظر بود تا برنامههای دولت جدید درخصوص کاهش تورم اجرایی شود. اکرمی هم با بیان اینکه باید منتظر ماند تا تیم جدید اقتصادی مستقر و سیاستهای اقتصادی خود را اجرا کنند، میگوید: «امید بهوجود آمده در فضای اقتصادی کشور در توقف رشد قیمتها بسیار موثر است.» او با اشاره به ثبات نسبی نرخ ارز و کاهش قابلتوجه نرخ رشد نقدینگی در سه ماهه اول سالجاری، هم میگوید: «با توجه به کاهش ۵ درصدی پایه پولی و ثبات نرخ ارز، چشمانداز ماههای آینده برای اقتصاد ایران کاهش نرخ تورم است.»
البته نرخ تورم تیر ماه با افزایش ۱.۳ درصدی نسبت به خرداد افزایش یافت. طبق اعلام مرکز آمار ایران شاخص کل در تیر ماه سالجاری با رشد ۳.۸ درصدی نسبت به ماه قبل به ۱۶۵.۲ رسید. این درحالی است که شاخص کل در ماه گذشته ۱۶۱.۴ بوده است، اما مرکز آمار افزایش ۲.۳ درصدی را در گزارش خود قید کرده است. بنا براین گزارش، تورم نقطه به نقطه با کاهش ۲.۱ درصدی نسبت به ماه قبل ۳۹.۱درصد است. تغییرات شاخص کل یعنی نرخ تورم شهری به ۳۳.۹درصد افزایش یافت که نسبت به تورم ۱۲ ماهه منتهی به خرداد ماه سالجاری افزایش ۱.۳ درصدی را نشان میدهد.
گزارش مرکز آمار که حدود ۱۰ روز پیش منتشر شد، شاخص گروه عمده خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات نیز با افزایش ۲.۲ درصدی به ۲۰۶ افزایش یافت. اما شاخص گروه اصلی خوراکیها با رشد ۲.۲ درصدی به ۲۰۳.۸ افزایش یافته که تورم ۵۱.۲ درصدی را برای خوراکیها رقم زده است. بر این اساس شاخص گروه عمده کالاهای غیرخوراکی و خدمات در تیر ماه ۹۲ با رشد ۲.۴ درصدی نسبت به ماه قبل به ۱۵۱.۲ افزایش یافته است. این درحالی است که میزان افزایش شاخص گروه عمده کالاهای غیرخوراکی وخدمات نیز در تیرماه ۹۲ با رشد ۲.۴ درصدی به ۱۵۱.۲ رسید.
در حالی نرخ تورم این گروه در تیرماه به ۲۷.۱ افزایش یافته که در ماه گذشته ۲۵.۸ بوده است. بنابراین گزارش، بهار با تورم شهری ۳۲.۶ و نقطه به نقطه ۴۱.۲ به پایان رسیده بود. گفتنی است، در ابتدای مرداد نیز بانک مرکزی گزارش خود را از تورم اعلام کرد. در گزارش منتشر شده بانک مرکزی شاخص قیمت یا تورم نقطه به نقطه در خرداد ماه ۴۵.۱درصد برآورد شد.
بنا بر آماری که اداره کل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی از شاخص قیمت خرداد ماه سال جاری منتشر کرد، شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران، شاخص تورم در خرداد ماه ۱۳۹۲ به عدد ۱۶۹.۳ رسید که نسبت به مدت مشابه ماه قبل ۳.۴ درصد افزایش داشت. شاخص مذکور نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۵.۱ درصد افزایش یافت. در سه ماهه اول سال جاری شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی نسبت به دوره مشابه سال قبل ۴۳ درصد افزایش داشته است. میزان تورم در ۱۲ ماه منتهی به خرداد ماه ۹۲ نسبت به ۱۲ ماه منتهی به خرداد ۹۱ معادل ۳۵.۹ درصد است.
شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی در خرداد ماه ۹۲ پس از حذف نوسانات فصلی نسبت به ماه قبل ۳.۶ درصد است. شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی در خرداد ماه سال جاری در تمام استانهای کشور با افزایش همراه بوده است. بیشترین میزان افزایش متعلق به استان یزد معادل ۴.۶ درصد و کمترین به استان مازندران معادل ۱.۷ درصد بود. شاخص مذکور در استان تهران معادل ۳.۶درصد افزایش نشان میدهد.
انتهای پیام