مشاور مجلس شورای اسلامی، گفت: بخش خصوصی می تواند در دور زدن تحریم ها بسیار کارآمد باشدو باید توجه داشت که این بخش ضربه گیر مطمئن تحریم ها دراقتصاد ایران است.
به گزارش پول پرس، حسن رستمیان، ضمن بیان این مطلب گفت: امروز که دولت ها را به هر دلیلی تحریم می کنند، موضوع تازه ای نیست، این موضوع پیشینه ای تاریخی دارد که به جنگ جهانی اول و دوم برمی گردد و حتی قبل از قرن بیستم.
وی با اشاره به سابقه تاریخی تحریم ها ادامه داد: اگر به تاریخ نگاه کنیم این تحریم ها همواره وجود داشته اند، مختص ایران هم نبوده امادر تاریخ ملی و مذهبی ما هم تحریم ها از انواع گوناگون آن اعمال شده است و سابقه ای طولانی دارد، ولی وقتی تحریم در هرمملکتی اعمال می شود افرادی که نام و شخصیت دولتی ندارند،جلو می آیند و در تیهه غذا ، دارو ، کالاهای ضروری ، قطعات هواپیما و … وارد بازی می شوند.
سخت ترین تحریم ها در سیستم های مالی اعمال می شود
رستمیان ضمن بیان این نکته که این تحریم ها درسیستم های حمل و نقل پول هم وجود داشته اند و در این میان، موضوع تحریم های سیستم های مبادله پولی از همه حساس تر و پیچیده تر است؛ گفت: مثلا در جایگزینی کالا ها و نفت؛ به کشور خریدار مدتی زمان می دهند تا بتواند آنچه را می خواهد از جاهای دیگر تامین کند اما در مورد تحریم سیستم های مالی و پولی اینطور نیست و تنها با اعمال یک دستور العمل، یک شبه تحریم ها اعمال می شود و برعکس آن هم صادق است ، یعنی اگر تصمیم بگیرند که تحریم را بردارند، یک شبه با یک دستورالعمل دیگر این تحریم های مالی را بر می دارند.
مشاور مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بنابر این روال، اگر فرض کنیم کره جنوبی خریدار نفت ایران نباشد، مدت زمانی نسبتا طولانی زمان صرف می شود تا نفت عربستان جایگزین نفت ایران برای آن کشور شود و در این بازه زمانی فرصت برای پیدا کردن راه حل های دور زدن تحریم وجود خواهد داشت که مثلا به جای دریافت پول نفت، محصولات بهداشتی یا مواردی از این قبیل جایگزین شود.
وی با تاکید بر اینکه سخت ترین نوع تحریم ها هم در ایران تحریم های پولی است، گفت: این موضوع که طرف های تجاری ناگهان از قبول پول یا پرداخت آن به واحد پول رایج ، سر باز می زنند مساله ساز است و اولین بحث ما درباره دور زدن تحریم هایسیستم های بانکی و راه های مقابله با تحریم های پولی و مالی است.
مسترکارت راه مطمئن مبادله پول
وی ادامه داد: ۵/۳ میلیون نفر ایرانی خارج از کشور داریم که با داخل مبادلات مالی دارند و این مبادلات را به وسیله کارت های اعتباری بین المللی و از طریق ذخیره پول در کارت مثل یک دفترچه سیار الکترونیکی می توانند انجام دهند.
رستمیان تاکید کرد: مستر کارت در ایران از بهترین و مطمئن ترین راه های انتقال پول و دور زدن تحریم های مالی برای اشخاص، خانواده ها و دانشجویان است که آنها هم تحت تاثیر شرایط تحریم قرار گرفته و برای نقل و انتقال پول دچار مشکلاتی هستند.
وی ادامه داد: پول نقد در این مبادلات دردسر ساز است. مثلا وقتی پول نقد را به مسافر می دهند که آن را برای کسی در خارج از کشور ببرد ریسک بالایی برای از دست رفتن پول و خطرات جانبی دارد. در مورد انتقال پول از طریق حواله هم مشکلاتی وجود دارد و مبالغ بالای ۳ تا ۴ هزار دلارحواله هم از طرف کشورهای اروپایی و آمریکا مانیتور می شود که چرا این پول ها در حال مبادله است؟ اما مستر کارت چون از راه های قانونی انتقال پول بهره می گیرد، این مسائل را به دنبال ندارد و به راحتی می توان در نقل و انتقال های مالی شخصی از آن بهره گرفت و پرداخت ها را انجام داد.
بخش خصوصی می تواند در دور زدن تحریم ها بسیار کارآمد باشد
رستمیان با انتقاد از نگاه دولتی ها به فعالان اقتصادی بخش خصوصی گفت: وقتی درباره توان این شرکت ها به وزارت اقتصاد یا بانک مرکزی توصیه می شود، آنها با نگاهی بدبینانه اظهار می دارند که در این شرکت ها مافیا در جریان است !اما واقعیت دیگر این است که در شرکت های خصوصی کوچک و بدون وابستگی های دولتی چون فعالیت مالی محدود تر است، تخلفاتی از نوع پول شویی اتفاق نمی افتد.
وی تغییر این دیدگاه را خواستار شد و گفت: این دیدگاه وزارت اقتصاد و بانک مرکزی باید از یک دید منفی به نگاهی مثبت بدل شود.
رستمیان با اشاره مجدد به سبقه تاریخی روش های دور زدن تحریم توسط ملت ها گفت: اگردر تجربه جنگ جهانی دوم از هلند و اتریش با گونی های سیب زمینی پول به انگلستان برده می شد تا در محلی امن به به هلندی ها و اتریشی ها داده شود، حالا آن دوران عوض شده و می توان از ابزار نوین مثل مسترکارت در این نقل و انتقالات استفاده کرد.
مشاور مجلس شورای اسلامی ضمن تقدیر از عملکرد مثبت بخش خصوصی در شرایط تحریم و برعهده گرفتن وظایف سنگین دولتی ها بیان داشت: شرکت “زرین کیش”، این راه را برای نقل و انتقالات مالی باز کرده تا پرداخت ها انجام شود تا به حال هم از این شرکت تخلفی دیده نشده و طرف مقابل در آن سوی دنیا پول را بدون کم و کاست دریافت می کند. نکته دیگری که بتوان به عنوان نمونه ای از قدرت خلاقیت و نوآوری بخش خصوصی ایران (در شرایط تحریم یا هرگونه شرایط سخت) ذکر کرد اینست که شرکتی مانند شرکت ذکر شده ، با آگاهی از قوانین و معادلات بین المللی توانسته است با استفاده از ابزاری مدرنی که محصول سیستم های بانکی خود غربی هاست اقدام به دور زدن تحریم ها کند.
دولت باید بخش خصوصی را به عنوان ضربه گیر و شیر اطمینان تلقی کند
رستمیان از راه حل های گریز از تحریم شرکت ها یاد کرد و عنوان داشت: اگر فعالیت یک شرکت از نظر تحریم کننده ها غیر قانونی اعلام و جلوی آن گرفته شود، مدیر عامل می تواند به نام همسر یا دیگر اعضای خانواده اش شرکت دیگری باز کند و از طریق اعتبار و ارتباطاتش فعالیت مالی خود را ادامه دهد در حالیکه ما یک بانک ملی بیشتر نداریم و وقتی این بانک یا هربانک دولتی یا خصوصی دیگری در لیست تحریم ها قرار بگیرد کار دیگری نمی شود، کرد.
وی ادامه داد: ضمن اینکه فعالیت اینگونه شرکت ها مثل زرین کیش زیر نظر چارچوب های قانونی در ایران هم هست که باید حساب و کتاب پس بدهد نه آنکه از طریق ارتباطات خود سوآپ نفت انجام بدهد و پاسخگو نباشد. وی در پایان خاطر نشان ساخت: خواهش ما از متولیان دولت آن است که اینگونه شرکت ها را دریابند و از توان و ظرفیت آنها به خوبی درجریان دور زدن تحریم ها بهره بجویند و کمک کنند تا آنها پیشرفت خودشان را داشته باشند. ضمن آنکه به مبادلات مالی کشور و رد تحریم ها در امور شخصی مردم و ورود کالاهای اساسی کمک می کنند ، اگر قانون به درستی اعمال شود، قطعا جلوی تخلفات احتمالی آنان گرفته خواهد شد و جای نگرانی از فعالیت های غیر قانونی آنها نخواهد، بود.
انتهای پیام