دولت در آخرین روزهای فعالیت خود مصوبات مهم و جنجالی زیادی را از سر گذرانده است. واگذاری زمین های نمایشگاه بین المللی به صداوسیما، اعطای مجوزهای مختلف در وزارتخانه ها و ابلاغ مجوزهای اعطای تسهیلات موجب شد تا احمد توکلی نسبت به تصمیمات دولت در ۴۰ روز پایانی انتقاد کند. نماینده اصولگرای مجلس تاکید کرده که دولت نباید در روزهای پایانی تصمیماتی بگیرد که تعهدات سنگین برای دولت آینده ایجاد می کند.
دولت در آخرین روزهای فعالیت خود مصوبات مهم و جنجالی زیادی را از سر گذرانده است. واگذاری زمین های نمایشگاه بین المللی به صداوسیما، اعطای مجوزهای مختلف در وزارتخانه ها و ابلاغ مجوزهای اعطای تسهیلات موجب شد تا احمد توکلی نسبت به تصمیمات دولت در ۴۰ روز پایانی انتقاد کند. نماینده اصولگرای مجلس تاکید کرده که دولت نباید در روزهای پایانی تصمیماتی بگیرد که تعهدات سنگین برای دولت آینده ایجاد می کند. او گفته در همه جای دنیا طی این مقطع، تصمیمات بزرگ به دولت بعد موکول می شود. با این وجود از وزارتخانه ها و ارگان های دولتی خبر می رسد که در زیمزمجموعه ها هم کجوزهای جدیدی در حال صادر شدن است که دولت آینده را در همین ماه های آغاز فعایت با انبوه مطالبات بخش های مختلف مواجه می سازد. این رویه در انتشار مجوز اعطای تسهیلات به بخش های مخالف اقتصادی نمود بیشتری یافته است. گفته می شود در وزارت صنعت، معدن و تجارت، درخواست های دریافت تسهیلات که ماه ها روی میز معاونان باقی مانده، در حال امضا شدن است. موعد اجرای این تهعدات زمانی سر می رسد که دولت بعدی مستقر شده است و باید پاسخگوی تبعات آن نیز باشد. در این میان برخی مصوبات هم آنچنان بزرگ و غیرقابل دسترس است که باور اجرای آن غیرممکن می نماید. وزارت کار به تازگی مصوبه ای را ابلاغ کرده که ۴۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات اشتغال در سال جاری توسط بانک ها را نشانه رفته است.
این در شرایطی است که وزیر کار آمار کل تسهلات اعطا شده در طول دولت های نهم و دهم برای بنگاه های زودبازده که اصلی ترین طرح اشتغالزایی دولت بوده، را ۳۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعلام کرده است. همین میزان تسهلات هم طبق گزارش بانک مرکزی با ۶۵ درصد انحراف مواجه بوده است. حالا بانک مرکزی قصد دارد با کنترل نقدینگی از رشد تورم جلوگیری کند با مصوبه ای مواجه شده است که ۴۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات تکلیفی را برای بانک ها به همراه دارد.
برخی از کارشناسان ابلاغ این میزان تسهیلات در روزهای پایانی فعالیت دولت، را نوعی ایجاد مطالبات از دولت آینده می دانند. دولت یازدهم که از چند روز دیگر بر سر کار خواهد آمد با مصوباتی مواجه است که در این روزهای پایانی عمر دولت دهم صادر شده و هر کدام مطالبات یرا برای دولت و یا سیستم بانکی ایجاد کرده است. نمیاندگان مجلس هم واکنش تندی به این مصوبه نشان داده اند.
جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس معتقد است که ابلاغ رقم ۴۳ هزار میلیارد تومانی برای تسهیلات اشتغال غیرطبیعی و عجیب است. چراکه رقم کل تسهیلات اعطلا شده در سال های گذشته در این زمینه از این مقدار کمتر است. ضمن اینکه قانون بودجه هم چنین موضوعی را تکلیف نکرده است.
عضو دیگر کمیسیون برنامه هم این مصوبات را نمایشی و صوری قلمداد کرد. به گفته ثروتی چنین توانی در سیستم بانکی وجود ندارد که برای یک سال این میزان اعتبار بدهد. موسی الرضا ثروتی می گوید: از این مصوبه ها زیاد صادر می شود اما از اجرا خبری نیست. به عنوان مثال ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای استان خراسان شمالی بعد از سفر مقام معظم رهبری و سه سفر هیات دولت به تصویب رسیده است اما تاکنون کمتر از یک درصد آن به این استان اختصاص داده اند. از این مصوبات طی سفرهای استانی دولت زیاد است. این نماینده مجلس تاکید کرد که «وقتی سراغ این اعتبارات را از بانک می گیریم، می گویند به ما نوشته اند که در چارچوب منابع و مصارف، اقدام کنید. اگر منابع داشته باشیم، بدون نیاز به مصوبه اعتبار می دهیم وقتی منابع در کار نیست نمی توان کاری کرد. به همین دلیل مصوبات اینچنینی برای اشتغال را نمی توان باور کرد چراکه فقط جنبه صوری و نمایشی دارد. در اینگونه مصوبات تعیین سهمیه انجام نشده است و منبع آن مشخص نیست. در بودجه هم که چنین چیزی نیامده است.»
منبع: اقتصاد آنلاین