خبر

رشد مبادلات تجاری ایران و دوبی

واشنگتن‌پست طی گزارشی از رو به رشد گذاشتن مبادلات تجاری ایران و دوبی پس از افت قابل توجه به دلیل تحریم‌ها خبر داد و نوشت: اماراتی‌ها سعی دارند بین حفظ روابط تجاری با ایران و راضی نگه داشتن غرب توازنی ظریف برقرار کنند.

به گزارش پول پرس به نقل تسنیم، واشنگتن پست گزارش داد: حمل و نقل دریایی کالا بین ایران و دوبی پس از کاهشی قابل توجه در سال ۲۰۱۲ ، مجددا در حال افزایش یافتن است و امارات سعی دارد بین حفظ روابط تجاری مهم خود با ایران و راضی نگه داشتن متحدان غربی‌اش، توازنی ظریف را برقرار کند. مجموعه‌یی از عوامل اقتصادی در ایران ناشی از تحریم‌های غرب علیه این کشور که منجر به کاهش مبادلات تجاری با امارات از ۲۴ میلیارد دلار به ۱۵ میلیارد دلار در سال گذشته شده، معیشت هزاران دریانورد را تهدید می‌کند. بر اساس آمارهای منتشر شده، امارات همچنان اصلی‌ترین منبع واردات کالا به ایران است به طوری که امسال حجم واردات کالا از امارات به ایران اندکی بیش از ۲۰ درصد کل واردات به کشور بوده است.

چین و هند در مقام‌های دوم و سوم قرار دارند. این سه کشور در مجموع حدود نیمی از واردات به ایران را به خود اختصاص داده‌اند. بر اساس اعلام اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات، مجموع مبادلات تجاری ایران و دوبی امسال به ۱۰ میلیارد دلار کاهش خواهد یافت. اما وضعیت تجارت در حال بهبود است و تجار و دریانوردان ایرانی شاهد وضعیت بهتر و باثبات‌تر ارزش پول ملی هستند، که در نتیجه توافق هسته‌یی ماه گذشته ایران با ۶ قدرت جهانی به دست آمده است. احمد حاجیان، یکی از حدود ۴۴ هزار دریانورد ایرانی که به امر انتقال کالا بین ایران و سایر بنادر خلیج فارس اشتغال دارد در این باره گفت: «از زمانی که روحانی بر سر کار آمده، وضعیت برای ما خیلی بهتر شده است و ما معتقدیم که وضعیت همچنان بهتر خواهد شد.» برای ایرانیانی که به ویژه پس از تشدید تحریم‌ها در سال ۲۰۱۱ با کمبود کالا مواجه بودند، تجارت با دوبی امکان دسترسی به کالاهایی که آنها از طریق دیگر قادر به خریداری نیستند، فراهم می‌آورد. طبق استانداردهای بین‌المللی، این نحوه تجارت قاچاق محسوب می‌شود زیرا اکثرا بدون نظارت دولت‌های ایران و امارات انجام می‌گیرد. اما هر دو کشور به دیده اغماض به این فعالیت‌ها می‌نگرند و آن را منبع مهمی برای تامین معیشت عده‌یی از شهروندان خود می‌دانند. حجم تجارت دریایی ایران و دوبی به بیش از یک میلیون تن در سال می‌رسد که از طریق ۲۸۰۰ کشتی ایرانی انجام می‌گیرد. هرچند امارات علنا از سیاست‌های امریکا در قبال ایران حمایت می‌کند اما با وجود ادعای خود بر سر جزایر سه‌گانه ایران در خلیج فارس، همواره روابط مثبت خود را با این کشور حفظ کرده است. لودمیلا یامالووا، تحلیلگر امور تجاری در امارات در این باره گفت: «مقامات اماراتی راهی هوشمندانه را برای مدیریت این موضوعات ژئوپولتیک اتخاذ کرده‌اند که هر از چندی خود را نشان می‌دهد و فرمولی را برای آرام نگه داشتن غربی‌ها و در عین حال ادامه روابط با ایران ارائه می‌دهد.» وزرای امور خارجه ایران و امریکا این ماه به صورت جداگانه در امارات دیدارهایی را با مقامات این کشور برای گفت‌وگو درباره نگرانی‌های مشترک و تاکید بر اهمیت استراتژیک امارات برای تهران و واشنگتن برگزار کردند. دریانوردان ایرانی که سال ۲۰۱۲ برای آنها بدترین سال در دهه‌های اخیر بوده، می‌گویند که افزایش مجدد ارزش پول موجب جریان یافتن مجدد انتقال کالا همانند زمان قبل از تحریم می‌شود. غلامرضا شیرازی، خدمه یکی از کشتی‌های باری‌ای که دو بار در ماه به شهر بندری بوشهر کالا حمل می‌کند گفت: «کار ما برای اقتصاد دوبی بسیار اهمیت دارد و سال‌هاست ادامه دارد. آنها این را می‌دانند و ما نیز این را می‌دانیم.» حاکمان دوبی تجارت با ایران را یکی از واقعیت‌های حیات این شیخ‌نشین می‌دانند که حتی در شرایطی که دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس از تجارت با آن اجتناب می‌کنند، باید به صورت زیرکانه از آن حمایت شود.
حاکمان دوبی می‌دانند که روابط با ایران در شکل‌گیری ستون فقرات اقتصاد دوبی موثر بوده است. یامالووا گفت: «تجارت بین ایران و امارات از نظر تاریخی بسیار اهمیت دارد… حتی با وجود تنش‌های سیاسی که در سال‌های اخیر بروز کرده است، اهمیت ارتباطات بین دو کشور نمی‌تواند کاهش یابد.» با وجود حضور پررنگ امریکا در مناطق زمینی و دریایی امارات، دریانوردان ایرانی می‌گویند، تاکنون هیچ مشکلی از سوی مقامات امریکایی برای محموله‌های آنها پیش نیامده است. حاجیان گفت: «اگر آنها به ما اجازه بدهند ما حتی حاضریم برای انتقال کالا به امریکا سفر کنیم.»
انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا