خبر

حذف افراد به جای دهک‌ها از دریافت یارانه

«هنوز هیچ گروهی از دریافت یارانه حذف نشده‌اند و ما اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها را در چارچوب بودجه‌های سنواتی داریم، سال گذشته که سال نخست دولت در قانون بودجه بود، در تبصره ۲۱ چگونگی اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها را داشتیم.»
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار پول(poolpress.ir)، این مطلب گزارش محمد باقر نوبخت نشست روز گذشته خود با خبرنگاران در خصوص چگونگی ادامه قانون هدفمندی یارانه ها است که نظری بر خلاف علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرده است. وزیر اقتصاد می گوید پنج دهک از دریافت یارانه می شوند، سخنگوی دولت اصرار دارد هیچگونه حذفی در این خصوص اتفاق نیفتاده است و اما ایرج ندیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، تاکید می کند: موضوع حذف اشخاص مرفه از دریافت یارانه ها مطرح است و نه دهک های درآمدی؛ همچنین که قصد داریم این اقدام بدون جنجال رسانه ای رخ دهد. همه این اظهار نظر ها این سوال اساسی را ایجاد می کند که آیا دولت یازدهم در تلاش است یارانه نقدی را تنها به افراد و دهک های نیازمند پرداخت کند یا اینکه در صد د راضی نگاه داشتم همه اقشار از تصمیم های اقتصادی دولت است ؟
اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها چند سالی است موجب بروز دستپاچگی آشکار در رفتارها و تصمیم‌گیری‌های اقتصادی دولتمردان شده است. این رفتارها نیز در تمام این مدت زیر ذره‌بین صاحبنظران اقتصادی قرار داشته است و در مجموع این اتفاق نظر را به وجود اورده که «اجرای نادرست قانون هدفمندی یارانه‌ها موجب توزیع نا برابر درآمد میان دهک‌های مختلف درآمدی و همچنین زمینه ساز تشدید نابرابری اقتصادی در کشور شده است‌.» از سال‌های گذشته تاکنون ، اینکه یارانه پردرآمدها حذف می‌شود یا خیر؟ اگرچه از نظر معیشتی دغدغه دهک‌های درآمدی سطح بالای جامعه نیست اما به چالشی برای مسئولان تبدیل شده است. یکی، دو روز پیش بود که علی طیب‌نیا، وزیر امور اقتصاد و دارایی کشور از آغاز حذف یارانه بگیرها و تاکید کرده بود که تعداد حذف شده‌ها بسیار ناچیز است اما روز گذشته محمد باقر نوبخت، سخنگوی اقتصادی دولت اعلام کرد «یارانه هیچ گروهی حذف نشده است». نوبخت تا جایی در تکذیب این خبر اصرار داشته که گفته است: خبر حذف ۵ گروه از یارانه‌بگیرها کشف جدید برخی از رسانه‌ها بود. اما به‌واقع این خبر را وزیر امور اقتصاد و دارایی در اولین جلسه شورای گفت و گوی دولت در سال ۹۴ اعلام کرده و گفته بود : درباره اخباری که مبنی بر حذف پنج گروه پردرآمد از لیست یارانه بگیران منتشر شده است، مسئولیت شناسایی و حذف افراد پردرآمد بر عهده وزارت رفاه است و این فرآیند آغاز شده، اما تعداد حذف شدگان تا به حال قابل ملاحظه نیست. حال اینکه سخنگوی دولت در نشست خبری روز گذشته خود با خبرنگاران ، با اشاره به ناممکن بودن شناخت خانوارها، درآمد آنها و همچنین تاکید دولت بر حفظ آرامش خانواده‌ها گفت:‌در سال ۹۴ چگونگی اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها در تبصره ۲۰ قانون بودجه تبیین شد. در این تبصره ضمن بیان احکام، منابع و مصارف، تصریح شد تا اجرای این تبصره مطابق آیین‌نامه‌ای که به تصویب هیات وزیران می‌رسد، باشد. سخنگوی دولت گفت: با توجه به این که مجلس محترم با تاخیر زیادی این قانون را به ما ابلاغ کرد، دولت موفق نشد که آیین‌نامه مذکور را تصویب و اجرا کند ولی برخی از رسانه‌ها پیشاپیش خودشان خبر از حذف یارانه‌ها دادند بدون این که به هیچ منبعی اشاره کنند. نوبخت گفت: به محض تصویب آیین‌نامه مذکور در مورد آن اطلاع‌رسانی خواهیم کرد و همچنین خواهش می‌کنیم برخی از رسانه‌ها در این زمینه ایجاد استرس نکنند.

بحث حذف دهک مطرح نیست
درهمین حال یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه به هیچ عنوان صحبتی از گروه یا دهک‌های خاصی مطرح نیست می‌گوید : بحث دهک‌ها نیست، یک تعدادی از افراد پردرآمد که به تشخیص قانون مستحق دریافت آن ۴۵ هزار تومان یارانه نیستند از لیست یارانه حذف خواهند شد . ایرج ندیمی‌در گفت‌وگو با قانون در واکنش به اظهار نظرهای متفاوت وزیر امور اقتصاد و دارایی که می‌گوید پنج دهک درآمدی ازدریافت یارانه حذف می‌شوند و محمد باقر نوبخت که اعلام کرده است هیچ گروهی حذف نمی‌شود توضیح می‌دهد: خواهش می‌کنم بنده را در مقابل این دو مسئول قرار ندهید من فقط بر اساس اطلاعاتی که دارم صحبت می‌کنم،آن‌هم این بحث است که قراربود بدون هیچ‌گونه جنجال رسانه‌ای افرادی مشخص که به دلیل دارا بودن ، مستحق دریافت یارانه نقدی نیستند از این لیست کنار گذاشته شوند .

یارانه‌ها ، توزیع نا برابر درآمد
آنچه طی سال‌های گذشته به نام هدفمندی یارانه‌ها اجرا شده است بسیار متفاوت از آنچه به به عنوان فلسفه هدفمندی یارانه‌ها اعلام شده بوده است. این مطلبی است که دبیر اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری عنوان می‌کند . علیرضا حیدری نیز می‌گوید: هدفمندی یارانه یا بهتر عنوان کنم، آزاد سازی اقتصاد در واقع یک دخالت آشکار دولت در اقتصاد بوده است . حیدری با تاکید بر این نکته که از زمان پرداخت یارانه‌های بی حساب و کتاب نقدی رفتار مصرف کنندگان در کشور به نوعی با انحراف رو به رو شده است توضیح می‌دهد: بر خلاف اهداف هدفمندی یارانه‌ها از زمان اجرا تا‌کنون دو نتیجه بسیار مخرب داشته است؛ نکته اول مصرف گرا شدن جامعه بیش از گذشته و نکته دوم نیز ، ضعیف شدن قشر نیازمند و به‌خصوص جامعه کارگری جامعه به دلیل توزیع نابرابر درآمد به واسطه قانون هدفمندی یارانه‌ها بوده است.
حیدری در ادامه تصریح می‌کند: اکنون بیش از آنکه موضوع حذف پردرآمد‌ها از یارانه نقدی مورد توجه قرار گیرد باید به این مقوله توجه صورت گیرد که از زمان اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها تا چه اندازه اصلاح الگوی مصرف و حجم تولید در کشور مورد بررسی قرار گرفته است ؛ با بررسی همین دو نکته در می‌یابیم که رفتار مجری هدفمندی یعنی دولت ، در این اقدام بسیار اشتباه بوده است .
وی تاکید می‌کند: اصل توزیع یارانه نقدی میان دهک‌های مختلف درآمدی بسیارغیرعقلایی بوده است که به همین واسطه موجب بدتر شدن شرایط اقتصادی برای اقشار ضعیف جامعه شده است، البته این موارد هم قابل تفسیر و ردیابی است که دریابیم پول‌های هدفمندی در کدام بخش‌ها هزینه شده است. اصل هدفمندی نادیده گرفته و بقیه قسمت‌های این قانون به فراموشی سپرده شده است.
وی می‌گوید : هدفمندی یا همان آزاد سازی اقتصادی نابرابری در توزیع درآمد ایجاد کرد در نتیجه اجرای قانون هدفمندی نه تنها به نفع جامعه کارگری رقم نخورده است که متاسفانه وضع معیشت را از قبل برای این گروه بدتر کرده است .

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا