اگر رفتار تهاجمی عربستان و برخی از کشورهای هم پیمانش در بازار نفت در بازار محصولات پتروشیمی هم تکرار شود که با کاهش شدید قیمت‌های پیشنهادی برخی پلیمرها، این طرزفکر از شواهد قدرتمندی نیز برخوردار است، باید منتظر سقوط قیمت‌هادر این بازار بود.

اخبارپول – امیرفرشید رضایی: شاخص امروز بورس به لطف رشد نماد معاملاتی فارس، داشت. بازارامروز با حفظ صف فارس، تاپیکو و شپدیس و عرضه صف پترول، زاگرس، وپترو و شکربن آغاز شد. در ادامه اما صف فارس عرضه شده و وپترو به صف دوباره رسیده است. نماد فارس سبب رشد بیش از ۱۶۰ واحدی ارزش شاخص کل شده است. روند عمومی بازار اما برخلاف شاخص کل، منفی است .

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبارپول (poolpress.ir), شرکت سیمان داراب در جدیدترین گزارش منتهی به ۹۳/۱۲/۲۹ خود سود هر سهم شرکت را مبلغ ۵۱۱ ریال اعلام کرده است که نسبت به پیش بینی قبلی شرکت با کاهش ۵ درصدی همراه بوده است شرکت در ۹ ماهه خود موفق شده به ازای هر سهم ۳۹۶ ریال سود کنار بگذارد و ۷۷ درصد از پیش بینی هایش را پوشش دهد . همچنین شرکت اعلام کرده است که کاهش ۹/۰درصدی مبلغ فروش بابت تغییردرترکیب نوع فروش وکاهش مقداری آن (۵۰۰۰۰تن )وهمچنین افزایش فروش کلینکر(۸۵۰۰۰تن )نسبت به پیش بینی قبلی وافزایش ۲درصدی بهای تمام شده بدلیل افزایش هزینه های تولید بابت افزایش میزان تولیدکلینکراست قابل ذکراست نرخ خرید گاز ۱۱۳۰ریال به ازاءهرمترمکعب ونرخ خرید مازوت ۲۵۰۰ریال به ازاءهرلیترو۳۰۰ریال کرایه ودرمجموع ۲۸۰۰ریال درحالت عادی ودرزمان قطع یا کاهش گازبه نسبت مازوت مصرفی به نرخ ۱۱۳۰ریال می باشدونرخ خرید برق به ازاء هرکیلووات ساعت ۴۸۵ریال بوده وهیچگونه تغییری درنرخ آنها نسبت به گزارش قبلی ایجادنشده است.

فرهنگ سهامداری نداریم
یکی از بزرگترین مشکلات بازار ما عدم توسعه فرهنگ سهامداری در بین فعالین بازار و سرمایه گذاران بازار بورس هست
از ابتدای سال جاری قیمت ملک به موازات بازار سرمایه افت کرده است، اما فعالین آن بازار نگران دارایی خود نیستند و چوب حراج به دارایی‌های خود نمی‌زنند ؛ اما در بورس داستان متفاوت است ؛ انگار فعالین این بازار هیچ ارزشی برای دارایی خود قائل نیستند و با کوچکترین نوسانی به هر قیمتی فروشنده هستند.

جنگ پتروشیمی‌ها در راه است
پس از کاهش دست ساخته قیمت نفت توسط عربستان و برخی متحدانش هم اکنون نوبت به بازار پتروشیمی‌ها رسیده تا با کاهش قیمت پیشنهادی و افزایش حجم تولید، بسیاری از واحدهای تولیدی فعلی را در اقصی نقاط جهان از رده خارج کرده یا سرمایه‌گذاری‌های جدید را با وقفه رو‌به‌رو کند. به نظر می‌رسد عربستان بازی خطرناک جدیدی را آغاز کرده که قطعا تولیدکنندگان کشورمان در بازارهای صادراتی مهم نیز به‌صورت ناخواسته وارد بازی خواهند شد. رخدادی که از هم اکنون نشانه‌هایی از آن پدیدار شده است.

منطقه خلیج‌فارس تاکنون مهم‌ترین‌ حوزه نفت خیز جهان بود که قطب تولید محصولات پتروشیمی نیز لقب گرفته است. ذخایر عظیم زیرزمینی و نزدیکی به آب‌های آزاد در کنار تقاضای داخلی محدود کشورهای تولیدکننده این حوزه را تبدیل به یک تولیدکننده قدرتمند کرده که به بازارهای جهانی توجه دارد. بازارهای چین؛ اروپای شرقی و ترکیه، اروپای غربی و حتی قاره آمریکا بازارهایی هستند که می‌توانند تولیدات حوزه خلیج فارس را به سمت خود جلب کنند. در این شرایط اگر رفتار تهاجمی عربستان و برخی از کشورهای هم پیمانش در بازار نفت در بازار محصولات پتروشیمی هم تکرار شود که با کاهش شدید قیمت‌های پیشنهادی برخی پلیمرها، این طرزفکر از شواهد قدرتمندی نیز برخوردار است، باید منتظر سقوط قیمت‌هادر این بازار بود. افزایش ظرفیت تولید در ماه‌های گذشته و افزایش بیشتر آن در آینده، پایین بودن قیمت مواد اولیه و در دسترس بودن آن، تکنولوژی مطلوب و بازده تولیدی بالا و حجم تولید گسترده مواردی است که به پایین بودن قیمت تمام شده تولیدات این کشورها با محوریت سابیک عربستان منتهی شده است.

تولیدات منطقه خلیج فارس در ۱۰ سال اخیر
منطقه خلیج فارس را می‌توان مهم‌ترین‌ حوزه اقتصادی جهان درخصوص صنایع پتروشیمی و پالایشی دانست. این منطقه با در اختیار داشتن ذخایر عظیم نفت و گاز، موقعیت استراتژیک و جغرافیایی و دسترسی به آب‌های آزاد و مزیت نسبی حمل‌و‌نقل دریایی بهترین منطقه برای سرمایه‌گذاری این قبیل صنایع به شمار می‌رود. حجم تولیدات محصولات پتروشیمی در این منطقه بین سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳ تقریبا دو برابر شده که ۱۱ درصد از رشد جهانی حجم تولید را به خود اختصاص می‌دهد. انواع مختلف پلی‌اتیلن‌ها، پلی‌پروپیلن‌ها و متانول بخش عمده تولیدات این حوزه محسوب می‌شود.
مدت‌ها منطقه خاورمیانه با حجم تولید نفت خام و تا حدودی فرآورده‌های پالایشی شناخته می‌شد، ولی در ۱۰ سال اخیر سهم صنعت پالایش در تولید ناخالص داخلی کل این حوزه کاهش یافته است. این به آن معنی است که تولیدات این حوزه به سمت محصولاتی با کیفیت بالاتر حرکت کرده و تولید محصولات پتروشیمی و شیمیایی افزایش یافته است که نشان دهنده حرکت این بخش مهم به سمت زنجیره ارزش افزوده و صنایع پایین‌دستی هم به حساب می‌آید. در این بین، عربستان به تنهایی ۵۹ درصد از صادرات کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس GCC را به خود اختصاص داده و پس از آن قطر، عمان، کویت، امارات متحده عربی و بحرین در جایگاه‌های بعدی صادرات کشورهای GCC قرار می‌گیرند. این در حالی است که در سال ۲۰۱۲ عربستان به تنهایی ۵۶ درصد از ظرفیت تولید پلی‌الفین‌های کشورهای منطقه را به خود اختصاص داده بود. این در حالی بود که این کشور ۷۵ درصد از درآمد صنایع پتروشیمی را کسب کرد که نشان‌دهنده مدیریت مطلوب گرید و تولید کالاهایی با ارزش افزوده بالاتر در این کشور بوده است.

موضع خصمانه عربستان در بازار محصولات پتروشیمی
در بازارهای جهانی قیمت اغلب محصولات پلیمری با کاهش شدیدی رو‌به‌رو شده است و به تبع فاصله زمانی بین تعدیل قیمت‌ها بین نفت خام و محصولات پتروشیمی به نظر می‌رسد این روند کاهشی باز هم ادامه یابد. از طرفی کاهش قیمت نفت خام با کاهش قیمت محصولات پالایشی اغلب در یک راستا نوسان می‌کرد ولی هم اکنون افت نرخ نفتا به‌عنوان مهم‌ترین‌ خوراک مایع صنایع پتروشیمی با وقفه مواجه شده که البته شاهد عقب‌نشینی برخی از خریداران در بازار هستیم تا قیمت‌های کمتری را ثبت کند. با توجه به این موارد در کنار ضعف فراگیر تقاضا در بازارهای جهانی شاهد روند نزولی و ادامه‌دار قیمت‌ها هستیم.
هم‌اکنون تمامی محصولات پلیمری و پتروشیمیایی با کاهش قیمت‌ رو‌به‌رو شده‌اند. با توجه به ویژگی‌های فنی از جمله تولید پلیمرهای پیشرفته‌تر با فرآیند تولید سخت و زمانبر و جذابیت تفاضای بیشتر، در گذشته این باور وجود داشت که این قبیل کالاها در نوسانات بازار با کاهش قیمت کمتری مواجه می‌شوند ولی هم‌اکنون شواهدی عکس این طرزفکر در حال خودنمایی است.
در بازارهای جهانی پلی‌پروپیلن‌ها را می‌توان مهم‌ترین‌ و پیشرفته‌ترین پلیمر‌های رایج در جهان دانست که هر روز با تقاضا و کیفیت تولید بالاتری همراه است که البته تکنولوژی‌های تولیدی آن نیز در حال به روز شدن و ارتقا بوده و هست.
تولید پلی‌پروپیلن از متانول، تولید پلی‌پروپیلن بر پایه زغال‌سنگ، توجه به ذخایر گاز شیل به‌عنوان ماده اولیه و افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در آمریکا برای تولید این کالا در کنار افزایش راندمان تولید و بهبود کیفیت آنها مواردی است که این بازار و صنعت را در مسیر جدیدی قرار داده است. تمامی این موارد می‌تواند بازار تولیدات محصولات پتروشیمی عربستان را با مشکل رو‌به‌رو کند، پس شاید عربستان در این بازار نیز موضع خصمانه‌ای اتخاذ کند. تولید پلی‌پروپیلن‌ها یا سایر آروماتیک‌ها در چین بر پایه زغال‌سنگ فرآیند تولید جدیدی است که می‌تواند بازار تولیدات پتروشیمی این کالا را تهدید کند و بخش بزرگی از سرمایه‌گذاری‌های عربستان و مخصوصا شرکت سابیک را در بازار مهم و جذاب چین به‌عنوان بزرگ‌ترین‌ واردکننده پلیمرها در جهان با مشکل رو به رو کند. به‌عنوان مثال هم اکنون پلی‌پروپیلن نساجی در چین با قیمت ۱۰۵۰ دلار در هر تن پیشنهاد می‌شود ولی سابیک قیمت ۹۵۰ دلار را پیشنهاد کرده اما باز هم فضایی برای کاهش قیمت بیشتر را باز نگه داشته است.
در بازار آمریکا نیز شرایط مشابهی در حال تجربه شدن است. پس از انقلاب انرژی و افزایش شدید حجم تولید نفت و گاز از شیل‌ها، جذابیت سرمایه‌گذاری بر صنایع پتروشیمی با خوراک گاز افزایش یافته که با توجه به برخی ویژگی‌های بازار این کشور، تولید پلی‌پروپیلن‌های مختلف از انواع ساده تا پیشرفته‌تر آن در دستور کار قرار گرفته است که هم اکنون این قبیل سرمایه‌گذاری‌ها در مراحل آغازین خود قرار دارد. با توجه به کاهش شدید قیمت‌های پیشنهادی این قبیل کالاها و ارائه قیمت‌هایی کمتر از واقعیت‌های تولید و تقاضا و افزایش توان تولیدی تولیدکنندگان عربستانی همچون سابیک، موضع‌گیری در برابر این قبیل سرمایه‌گذاری‌ها در آمریکا نیز در دستور کار قرار گرفته است. با توجه به این موارد در کنار جایگاه ترکیه به‌عنوان دومین واردکننده مواد اولیه پلیمری در جهان و مخصوصا تقاضای بالا و روزافزون پلی‌پروپیلن‌ها، به نظر می‌رسد اولین بازاری که عربستان تمایل دارد تا به‌صورت کامل آن را فتح کند این کشور باشد و تنها تعرفه ترجیحی بین ایران و ترکیه شاید بتواند گامی برای حمایت از بازار بالقوه ایران در این کشور همسایه باشد. این در حالی است که حمایت از صنایع تبدیلی در داخل نیز نباید فراموش شود، زیرا بازارهای داخلی همیشه مهم‌تر از بازارهای صادراتی بوده و هستند.

سهام شگفت انگیز امروز
ثامان و بالاس بودن که از صف فروش به سمت صف خرید رفتن و با صف خرید بسته شدن . لازم به توضیح است که با اخبار مثبتی کبنی بر پوشش ۳۰ درصدی سود سال ۹۴ شرکت در ۱ ماهه اخیر پس از مجمع مجدد سهم ثامان شگفتی ساز شد و در زمان هایی که سهم شدیدا اصلاح میگردد با اقبال بازار و حقوقی ها روبرو میشو د. در مورد سهم بالاس نیز این شرکت بنده مناقصه گردید.

انتهای پیام


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=54795
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

اختصاصی اخبارپول – جنگ پتروشیمی‌ها در راه است
اختصاصی اخبارپول – جنگ پتروشیمی‌ها در راه است
اختصاصی اخبارپول – جنگ پتروشیمی‌ها در راه است
اختصاصی اخبارپول – جنگ پتروشیمی‌ها در راه است
اختصاصی اخبارپول – جنگ پتروشیمی‌ها در راه است
اختصاصی اخبارپول – جنگ پتروشیمی‌ها در راه است