بانک جهانی با بررسی رفتار مالی مردم ۱۳۸ کشور جهان در سال ۲۰۱۱ اعلام کرد: ۳۲.۳ درصد مردم ایران در این سال بخشی از درآمد خود را پسانداز کردهاند.
به گزارش پو ل پرس، بانک جهانی در بخشی از گزارش جدید خود موسوم به «گزارش توسعه جهانی ۲۰۱۴» به بررسی رفتار مالی مردم در ۱۳۸ کشور جهان از جمله ایران پرداخته است.
بر اساس این گزارش ۳۵.۹ درصد مردم جهان در سال ۲۰۱۱ بخشی از درآمد خود را پسانداز کردهاند. این رقم برای کشورهای با درآمد بالا ۵۳.۹ درصد و برای کشورهای با درآمد پایین ۲۹.۹ درصد اعلام شده است.
در ایران ۳۲.۳ درصد مردم در سال ۲۰۱۱ بخشی از درآمد خود را پسانداز کردهاند. ایران از نظر میزان پسانداز مردم در جهان رتبه ۵۷ را به خود اختصاص داده است. رفتار پسانداز در ۵۶ کشور جهان متداولتر از ایران بوده است.
گزارش بانک جهانی نشان میدهد در کشورهای ثروتمند و توسعهیافته عموماً مردم تمایل بیشتری به پسانداز دارند بهطوری که در سطح جهان، سوئدیها بالاترین رفتار پسانداز را داشتهاند، ۸۲.۸ درصد مردم این کشور در سال ۲۰۱۱ اقدام به پسانداز بخشی از درآمد خود کردهاند. پس از این کشور، دانمارک و نیوزیلند با ۷۲.۶ درصد در رتبه دوم و آلمان با ۶۷.۳ درصد در رتبه سوم از این نظر قرار گرفتهاند.
نسبت افراد پسانداز کننده به کل جمعیت در برخی کشورهای دیگر عبارت است از: افغانستان ۱۴.۶ درصد، الجزایر ۲۰.۹ درصد، استرالیا ۶۸.۳ درصد، اتریش ۷۸.۳ درصد، بنگلادش ۲۶.۸ درصد، برزیل ۲۱.۱ درصد، کانادا ۶۵.۵ درصد، چین ۳۸.۴ درصد، مصر ۸.۱ درصد، فرانسه ۶۱.۸ درصد، هند ۲۲.۴ درصد، عراق ۲۶.۲ درصد، ژاپن ۶۳.۳ درصد، اردن ۱۸.۲ درصد، پاکستان ۷.۵ درصد، روسیه ۲۲.۷ درصد، عربستان ۳۳.۴ درصد، ترکیه ۹.۶ درصد، امارات ۳۰.۱ درصد، آمریکا ۶۶.۸ درصد و انگلیس ۵۶.۷ درصد.
به گزارش تسنیم، بانک جهانی در بخش دیگری از گزارش خود با بررسی رویکرد مردم نسبت به سیستم مالی رسمی کشور خود اعلام کرده است: ۱۹.۷ درصد افراد بالای ۱۵ سال ایران در سال مورد مطالعه اقدام به پسانداز در بانکها و نهادهای مالی کردهاند. متوسط جهانی این رقم ۲۲.۴ درصد و برای کشورهای توسعه یافته ۴۰.۴ درصد برآورد شده است.
تعداد افرادی در ایران که از سیستم بانکی وام گرفتهاند بیشتر از تعداد پساندازکنندگان در این سیستم بوده است. بر اساس این گزارش ۳۰.۷ درصد مردم ایران در سال ۲۰۱۱ از بانکها و نهادهای مالی وام دریافت کردهاند.
رابطه پسانداز و دریافت وام در ایران عکس این رابطه در کشورهای توسعه یافته است. در حالی که در ایران تعداد وامگیرندگان از سیستم بانکی بسیار بیشتر از تعداد پسانداز کنندگان در این سیستم است در کشورهای توسعه یافته که ۴۰.۴ درصد مردم در سیستم بانکی پسانداز میکنند تنها ۱۳ درصد مردم اقدام به اخذ وام از این سیستم کردهاند. متوسط دریافت وام در جهان نیز ۹.۱ درصد اعلام شده است.
بر اساس این گزارش ۱۲.۶ درصد مردم ایران در سال ۲۰۱۱ اقدام به پسانداز غیررسمی پول در خارج از سیستم بانکی کردهاند. ایرانیها از این نظر تفاوت رفتاری چندانی با کشورهای توسعه یافته نداشتهاند بهطوری که ۱۳.۵ درصد از مردم این کشورها در سال ۲۰۱۱ اقدام به پسانداز پول در خارج از سیستم بانکی کشور خود کردهاند.
نسبت افراد استفاده کننده از منابع غیررسمی برای دریافت وام به کل جمعیت بالای ۱۵ سال در ایران نیز ۴۰.۴ درصد اعلام شده است. این رقم در سطح جهان ۲۴.۷ درصد و در کشورهای توسعه یافته ۱۸.۱ درصد بوده است.
اما بهطور کلی فاصله اقبال مردم ایران به نظام مالی رسمی و بخش غیررسمی بسیار کمتر از این فاصله در کشورهای توسعه یافته است. چنانچه ذکر شد ۱۹.۷ درصد مردم ایران در نهادهای مالی پول پسانداز کردهاند و ۱۲.۶ درصد نیز اقدام به پسانداز غیررسمی پول کردهاند. این رقم در کشورهای توسعه یافته بهترتیب ۴۰.۴ درصد و ۱۳.۵ درصد بوده که فاصله قابل ملاحظهای را نشان میدهد.
از نظر دریافت وام نیز چنین مشکلی مشاهده میشود. در حالی که میزان دریافت وام از نهادهای رسمی و غیررسمی در ایران بهترتیب ۳۰.۷ درصد و ۴۰.۴ درصد بوده این رقم برای کشورهای توسعه یافته بهترتیب ۱۳ درصد و ۱۸.۱ درصد اعلام شده است.