آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد سهم چک های رمزدار در مبادلات فعالان اقتصادی کم شده به طوری که در آذر ماه گذشته به ازای صدور حدود ۹۳۹ هزار فقره از این نوع چک، بیش از ۲۹۵ هزار میلیارد تومان در اقتصاد ایران جابه‌جا شده است.

چک موردی

به گزارش اخبارپول به نقل از ایرنا، چک تضمین شده رمزدار یکی از انواع چک‌های بانکی است که برای صدور آن نیاز به داشتن دسته چک نیست بلکه هر فردی می‌تواند با مراجعه به بانکی که در آن حساب دارد درخواست صدور چک تضمین شده کند.

چک تضمین شده رمزدار در وجه حامل یا درخواست کننده صادر می‌شود و اعتبار آن از طرف بانک تضمین می‌شود، در زمان صدور چک تضمینی، مبلغ آن از حساب فرد کسر شده و در نتیجه چک حکم پول نقد را دارد.

بدین ترتیب تا پیش از آذرماه هرکسی می توانست با بردن این نوع چک ها به بانک، مبلغ را دریافت کند اما با تصمیم شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا امکان ظهرنویسی و انتقال چک به غیر از بین رفت؛ هدف از این کار که به پیشنهاد بانک مرکزی انجام شد، مدیریت بهتر نقدینگی در کشور بود.

پس از آن به دارندگان این چک ها فرصت داده شد که در مدت یک‌ماه نسبت به پاس کردن چک های خود در شبکه بانکی اقدام کنند که این مهلت اواسط دی ماه به اتمام رسید.

بر اساس این گزارش، اکنون آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد که در ماه های آبان و آذر امسال سهم صدور چک های رمز دار در شبکه بانکی کشور کاهش یافته است؛ در آبان از نظر تعداد ۱۲.۲ درصد و در آذر ماه ۴.۳ درصد از تعداد چک های رمزدار وصولی در کشور کاسته شد که این روند کاهشی در زمینه کاهش مبلغ چک نیز وجود داشت به طوری که ۱۶.۵ درصد از ارزش این چک ها در آبان و ۱.۶ درصد در آذرماه کم شد.

در این راستا از ابتدای امسال در مجموع هشت میلیون و ۸۸۶ هزار و ۲۰۰ فقره چک رمزدار در شبکه بانکی کشور صادر شده که مجموع ارزش آن ۲ تریلیون و ۱۸۴ هزار ۲۷۸ میلیارد و ۵۱۰ میلیون تومان بوده است.

** چک های رمزدار وصولی

آمارها نشان می دهد در آذرماه در کشور بیش از ۹۳۹ هزار فقره چک رمزدار به ارزشی بیش از ۲۹۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان وصول شد که نسبت به ماه پیش از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۴.۳ درصد و ۱.۶ درصد کاهش داشته است.

در ماه مذکور، در استان تهران حدود ٣١٨ هزار فقره چک رمزدار به ارزش بیش از ۲۴۵ هزار و ۹۰۰ میلیاد تومان وصول شد و به این ترتیب ۴۸.۷ درصد از تعداد چک های رمزدار وصولی در سه استان تهران (۳۳.۸ درصد)، خراسان رضوی (۷.۵ درصد) و اصفهان (۷.۴ درصد) وصول شده است که بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استان ها داشته اند.

علاوه بر این ۸۷.۳ درصد از ارزش چک های ذکر شده در استان های تهران (۸۳.۳ درصد)، اصفهان و خراسان رضوی (هر یک ۲ درصد) وصول شده است.

** پیشتازی چک های رمزدار در جابجایی نقدینگی

این گزارش حاکیست، در آذرماه امسال در کشور بیش از ۶.۱ میلیون فقره چک در شبکه بانکی کشور وصول شد که از این تعداد حدود ۵.۲ میلییون فقره چک عادی بود و بقیه به چک های رمز دار اختصاص دارد؛ در مجموع در کشور ۸۴.۶ درصد از کل تعداد چک های وصولی عادی و ۱۵.۶ درصد رمزدار بوده است.

با توجه به اینکه در ماه آذر ۳۵۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان از نقدینگی کشور توسط چک جابجا شد، بیش از ۵۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان آن برعهده چک های عادی و ۲۹۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان آن با چک رمزدار بوده است؛ به عبارتی در کل کشور ۱۶.۱ درصد از کل ارزش چک های وصولی عادی و ۸۳.۹ درصد رمزدار بوده است.

** مهرماه رکورددار صدور چک های

در عین حال نگاهی به روند صدور چک های رمزدار از ابتدای امسال نشان می دهد در پنج ماه اردیبهشت، تیر، مرداد، شهریور و مهرماه بیشترین تعداد چک رمزدار در شبکه بانکی کشور وصول شده است که مردادماه با صدور یک میلیون ۱۷۸ هزار فقره چک، رکورد بیشترین تعداد چک های رمزدار را دارد.

بر این اساس از نظر ارزشی، رکورد بیشترین میزان چک های مبادله ای در مهرماه بوده که بیش از ۳۵۹ هزار و ۲۵۰ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان از نقدینگی کشور با استفاده از یک میلیون و ۱۱۸ هزار و ۱۰۰ فقره چک جابجا شد.


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=124928
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

سهم چک های رمزدار در مبادلات اقتصادی کم شد
سهم چک های رمزدار در مبادلات اقتصادی کم شد
سهم چک های رمزدار در مبادلات اقتصادی کم شد
سهم چک های رمزدار در مبادلات اقتصادی کم شد
سهم چک های رمزدار در مبادلات اقتصادی کم شد