- پایگاه خبری اخبارپول - http://poolpress.ir -

فشار احمدی‌نژاد به بانک‌ها باعث رشد مطالبات معوق شد

نگاه به آمارهای صندوق توسعه ملی نشان می‌دهد بسیاری از پروژه های توسعه ای مهم در حال حاضر به دلیل مشکل در تامین سرمایه، معطل باقی مانده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار پول(poolpress.ir [1]) به نقل از ایلنا، بانک مرکزی در جدیدترین گزارش خود، تسهیلات پرداختی ۴ ماه ابتدایی سال ۹۴ کل بانک‌ها را به تفکیک بخش‌های اقتصادی منتشر نمود. بر اساس این گزارش در مجموع، نزدیک به ۶۵ درصد تسهیلات پرداختنی به بخش‌های مختلف اقتصادی به تامین “سرمایه در گردش” بنگاه‌های اقتصادی اختصاص یافته است. دولت تخصیص بخش عمده تسهیلات به تامین سرمایه در گردش بنگاه‌های اقتصادی را بخشی ار بسته خروج از رکود می‌داند.

بهمن آرمان، اقتصاددان و تحلیل‌گر اقتصادی در گفتگو با ایلنا معتقد است: مشکل بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی در ایران به غیراقتصادی بودن فعالیت‌شان مربوط می شود. بنگاه‌های اقتصادی در ایران با دو مشکل اساسی درگیر هستند. یکی فقدان تولید در مقیاس تجاری و دیگری کهنه بودن ماشین آلات. در دنیای امروز صرفا تولید انبوه می‌تواند اقتصادی باشد.

این تحلیل‌گر اقتصادی معتقد است: پرداخت بخش عمده تسهیلات بانکی در قالب تامین سرمایه در گردشع مشکلات اقتصادی کشور را حل نمی‌کند. این پرداخت صرفا به مُسکن، عمل می‌کند. بانک‌ها نیز به دلیل فشار دولت، مجبور به پرداخت این قبیل تسهیلات می شوند تا واحدهای ورشکسته به طور موقت سر پا باقی بمانند. این که به بانک‌ها فشار وارد شود تا مشکل صنایع بیمار از طریق تامین سرمایه در گردش رفع شود، در واقع مشکلی را حل نمی‌کند.

آرمان افزود: همان طور که فشار به بانک‌ها برای پرداخت وام‌ به طرح های زودبازده در دوران احمدی‌نژاد اشتباه بود و صرفا موجب تورم و سوء استفاده شد. در حال حاضر نیز برای تامین سرمایه در گردش بنگاه‌های ناتوان اقتصادی، فشار ایجاد شده است که آن هم فرق چندانی با پرداخت وام به طرح‌های زود بازده دولت قبل ندارد. آن فشار بر سیستم بانکی موجب جهش مطالبات معوق بانکی شد. این اشتباه نظام بانکی در حالی است که بسیاری از پروژه ها و طرح های استراتژیک اقتصادی به دلیل پرداخت نشدن تسهیلات در حالت انتظار قرار گرفته است. نگاه به آمارهای صندوق توسعه ملی نشان می‌دهد بسیاری از پروژه های توسعه ای مهم در حال حاضر به دلیل مشکل در تامین سرمایه، معطل باقی مانده است.

انتهای پیام