مومنی همچنان دولت را علت اصلی مشکلات موجود دانسته و معتقد است که مدعیان اقتصاد رقابتی، اهتمامی به فراهم کردن این فضا در اقتصاد کشور ندارند. از منظر وی، عملکرد دولت جدید نیز برای جامعه هزینهبر بوده و به بیثباتی در فضای اقتصادی منجر شده است.
به گزارش پول پرس، فرشاد مومنی در نشست هماندیشی فرآیندهای شکلگیری نهادهای بازار و توسعه آن در اتاق بازرگانی ایران، انتقاداتی نسبت به سابقه حضور دولت در اقتصاد کشور پرداخت و توضیح داد: موضع مداخله در اقتصاد درست در زمانی اتفاق افتاده که دولت پرچم خصوصیسازی و آزادسازی را به دست گرفته و این در حالی است که دولت هنوز بسترهای لازم برای خصوصیسازی را فراهم نکرده است. به گزارش ایسنا، این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه در دولت برخوردهای مطلقانگارانه با مفاهیم خصوصیسازی و آزادسازی وجود دارد، گفت: ابزارهای سیاستی در شرایطی میتواند به نفع اقتصاد باشد که به آن آسیبی نرسد. کسانی که مدعی هستند که میخواهند فضا را رقابتی کنند اهتمامی به این موضوع ندارند. وی با اشاره به اینکه مشکل دولت کسری مالی است، افزود: دولت فکر میکند در گوشهیی گنجی نهفته و میخواهد با مفاهیم فوق به آن تجاوز کند ولی این گنج یک سراب و وهم است. مومنی با بیان اینکه تا سال ۱۳۶۸ با همه تلاطمهای اقتصادی که بودجه دولت تجربه کرده بود کل سهم هزینههای دولتی از هزینههای تصدیگری بیشتر بوده است، عنوان کرد: دولتها از سال ۱۳۶۸ به بعد سراغ خصوصیسازی رفتند. این در حالی است که در حال حاضر هزینههای حاکمیتی دولت حدود ۲۷ درصد و هزینههای تصدیگری بالغ بر ۷۰ درصد شده است. به گفته وی، ریشه اصلی این مساله آن است که دولت فضای کلان اقتصاد را بیثبات کرده است. مومنی با بیان اینکه دولت جدید با اسم دیگری آمده ولی میخواهد کار دیگری را انجام دهد، گفت: رفتارهای فعلی دولت یازدهم منجر به بیثباتی در فضای کلان اقتصاد است. این جامعه باید چقدر هزینه بدهد تا دوستان ما به نتیجه برسند.
این کارشناس اقتصاد با تاکید بر اینکه عنوان بازار آزاد مابه ازای بیرونی ندارد، تصریح کرد: وجود نظری و تجربی افسانه بازار آزاد در سطح نظر اعتقاد دارد که همه تئوریها به صورت گزارههای مشروط مطرح میشود. در هیچ جای جهان شروط افراطی و به غایت غیرواقعی اقتصاد بازار وجود خارجی ندارد و این تئوری فقط یکجا تحقق عینی یافته و آن هم در کتابهای درسی بوده است. وی ادامه داد: اینکه فکر میکنند بازار آزاد در برخی کشورها وجود دارد به این دلیل است که برخی از قاعدهها آنقدر بدیهی، طبیعی و اجتنابناپذیر است که فکر میکنند مداخلهیی صورت نمیگیرد.
مطلقانگاری درباره مداخله دولت اشتباه است
وی در انتقادی که به نگاه او مبنی بر نقش موثر دولت در توسعهیافتگی شد، پاسخ داد: در سطح نظر گفته میشود که در هیچ جای دنیا از طریق راهرفتن روی یک پا توسعه رخ نمیدهد کسانی که توانستهاند به شکل متوازن روی دو پای بخش خصوصی و دولتی راه بروند، توسعه پیدا کردهاند. مومنی افزود: مطلقانگاری درباره مداخله دولت اشتباه است و به طور کلی همه دولتها به دو وجه در اقتصاد مداخله میکنند؛ مداخله حاکمیتی و مداخله از موضع تصدیگری. این کارشناس اقتصاد درباره مداخله دولت از موضع حاکمیتی ضمن اشاره به اینکه این مداخله بسترساز توسعه است، گفت: هرچقدر مداخله دولت از منظر حاکمیتی افزایش یابد، بهتر است چون دولت نیروی محرک هرچه بیشتر بخش خصوصی میشود.
وی با بیان اینکه آنچه بسیار مذموم است مداخله دولت از موضع تصدیگری است، بیان کرد: از این موضع هرچه مداخله دولت بیشتر شود از میدان بهدر کردن بخش خصوصی افزایش مییابد.
انتهای پیام